tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο νόμος και το γράμμα του. Πρόστιμο 1.000€ για φοροδιαφυγή 0,23€ – Το επικύρωσε η ΔΕΔ!

 Πότε οι εφοριακοί εξαντλούν την αυστηρότητα στον καταλογισμό προστίμων, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου

“Το δις εξαμαρτείν, ουκ… εμπόρου σοφού”: Η εφορία καραδοκεί  και μιά μηδαμινή φοροκλοπή μπορεί να κοστίσει πανάκριβα, αν μάλιστα η επιχείρηση είναι υπότροπη.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ επέβαλε η εφορία σε τυροπιτάδικο, επειδή δεν έκοψε απόδειξη για 3 κουλούρια Θεσσαλονίκης, συνολικής αξίες 1,80 ευρώ, όπου ο ΦΠΑ ήταν 0,23 ευρώ.

Γι αυτό το… μυθώδες ποσό φοροδιαφυγής ή φοροκλοπής, η εφορία εξάντλησε την αυστηρότητα της.

Η επιχείρηση προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών όπου έχασε την υπόθεση και επικυρώθηκε το πρόστιμο.

Η διαφορά αξίας των πωλούμενων αγαθών και προστίμου είναι βέβαια τεράστια, πλην όμως προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία, στις διατάξεις για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα το καλοκαίρι του 2023 επιβλήθηκε σε βάρος της επιχείρησης πρόστιμο ποσού 1.000 ευρώ, λόγω μη έκδοσης μίας (1) Απόδειξης Λιανικής Πώλησης από την ταμειακή μηχανή, για πώληση 3 κουλουριών  συνολικής αξίας 1,80 ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 13%, τον οποίο η ως άνω εταιρεία δεν απέδοσε.

Όπως εξηγεί η ΔΕΔ, για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ, λόγω δεύτερης υποτροπής, ήτοι εκ νέου διάπραξης της ιδίας παράβασης, εντός της πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης. Συγκεκριμένα η προσφεύγουσα επιχείρηση υπέπεσε στην ίδια παράβαση της μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου κατά τα φορολογικά έτη 2022 και 2018.

Η επιχειρηματίας επικαλέστηκε ότι έκοψε απόδειξη, αλλά έγινε μπέρδεμα με προηγούμενο πελάτη που δεν την πήρε, αλλά οι εφοριακοί και κατόπιν η ΔΕΔ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της.

Τι προβλέπει ο νόμος

Οι ελεγκτές της εφορίας (και συμφώνησε η ΔΕΔ) έμειναν στο γράμμα του νόμου που καθορίζει τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, που προβλέπει ότι για παραβάσεις σχετικές με τον Φ.Π.Α. οι οποίες διαπιστώνονται κατόπιν ελέγχου, επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • Σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικού πωλήσεων (φορολογικού στοιχείου) ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
  • Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό τοις εκατό (100%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων (500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων (1.000) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

 

 

 

Πηγή: sofokleousin.gr

 

 

Β