ΟΑΕΔ: Νέα απόφαση για την λήξη του κοινωνικού τουρισμού για ωφελούμενους 2019-2020

Την λήξη του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020 στις 31 Οκτωβρίου 2020 ορίζει απόφαση του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα τονίζει ότι παρατείνεται η προθεσμία λήξης υποβολής αιτήσεων παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 μέχρι την 30.09.2020.

Οι ωφελούμενοι των περσινών επιταγών κοινωνικού τουρισμού ανέρχονται σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ σε 113.000 οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει χρήση των επιταγών. Ωστόσο οι εν λόγω ωφελούμενοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των παρόχων που ανακοινώθηκε για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για το 2020-2021. Έτσι οι ωφελούμενοι του κοινωνικού τουρισμού 2019-2020 δεν θα έχουν μείωση των ακτοπλοϊκών τους εισιτηρίων.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού υλοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί, που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, που αποτελεί την επιδότηση των διακοπών.

Ο ΟΑΕΔ τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσει την Δημόσια Πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:
-50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ
-50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
-συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση, οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ.
Η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται, επίσης, ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, με την οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης.
Κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Β