Οι αναμορφώσεις του εταιρικού δικαίου

Τι ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης.

Για το  πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο υλοποιήθηκαν οι πρόσφατες αλλαγές του εταιρικού δικαίου, τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης και τα χαρακτηριστικά, που θα έπρεπε να διέπουν τη σχέση μεταξύ Πολιτείας και εταιρειών, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων με θέμα «Οι αναμορφώσεις του εταιρικού δικαίου 2018-2019» στις 19-21 Οκτωβρίου στο Ρίο Αχαΐας.
Στο πρώτο σκέλος ο κ. Αυλωνίτης, υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου αποτελεί μια συνολική και συστηματική προσπάθεια, με συγκεκριμένους πυλώνες: τροποποίηση του νόμου σχετικά με τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ν.4541/2018), το νέο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, το σχέδιο νόμου περί εταιρικών μετασχηματισμών και τη διαδικασία αλλαγής του πλαισίου σχετικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Σε αυτό το σημείο ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα ιδιοκτησίας σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σχεδίασε και υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις εταιρείες στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του δικαίου των ΑΕ και επεσήμανε ότι ο ν. 4548/2018 είναι ένα ζωντανό κείμενο, το οποίο πρέπει να συζητηθεί και να βελτιωθεί, αν χρειάζεται, με βάση και τα συμπεράσματα του νομοσχεδίου. Έπειτα, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για τους μετασχηματισμούς, το οποίο έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και του οποίου «η διαδικασία κατάρτισής θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα να εκσυγχρονιστούν οι αποκαλούμενοι «αναπτυξιακοί» νόμοι (ν.δ. 1297/1972, ν. 2166/1993), οι οποίοι χορηγούν φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και δήλωσε ότι θα υπάρξει σχετική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Ανακοίνωσε τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το ΓΕΜΗ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για τις επιχειρήσεις στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της απλοποίησης των διαδικασιών. 

Στο τρίτο μέρος, επεσήμανε ότι «το κράτος αποφάσισε να είναι ειλικρινές με τον εαυτό του» και για το λόγο αυτό καταργήθηκε η αναποτελεσματική διάταξη περί εποπτείας επί των ΑΕ, καθώς το «κράτος δεν πρέπει να διεκδικεί ρόλο τον οποίο δεν κατάφερε να πραγματώσει». 

Στην ερώτηση αν «το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει όταν μια εταιρεία δεν πάει καλά», η απάντηση είναι ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες θέσπισης εργαλείων δεύτερης ευκαιρίας και προληπτικής αναδιάρθρωσης, σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.