tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι επαγγελματίες και ο ΟΑΕΕ

Να υπερασπίσουμε τον ΟΑΕΕ και να παρέμβουμε για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του Άρθρο του Νίκου Γρέντζελου για τον ΟΑΕΕ

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του ΕΕΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» τ. Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012

Του Νίκου Γρέντζελου
Οικονομικού Επόπτη του ΕΕΑ.

Η ένταση της κρίσης μοιραία έχει σαν συνέπεια και την επιδείνωση της κατάστασης του ασφαλιστικού μας φορέα, του ΟΑΕΕ. Δεν είναι τυχαίο που ακούμε συχνά ότι «καταρρέει ο ΟΑΕΕ»! Ωστόσο εμείς που είμαστε οι αιμοδότες του Ταμείου μας έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να το υπερασπίσουμε αλλά και να παρέμβουμε για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνέχιση των παροχών σε συντάξεις και υγεία.

Σίγουρα η κρίση έχει φέρει στο «αμήν» χιλιάδες συναδέλφους. Δεν είναι καθόλου εύκολο στον μικροεπαγγελματία να καταθέτει κάθε μήνα κοντά 500 ευρώ μαζί με όλα τα άλλα έξοδα που τον κυνηγάνε. Το κακό είναι ότι ενώ οι δουλειές και τα έσοδα μειώνονται οι εισφορές μένουν στα ύψη και συμβαδίζουν με τους φόρους και τα τέλη που μας αφαιμάσσουν.

Οι πληροφορίες από τον ΟΑΕΕ λένε ότι σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, κοντά 440.000, αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους! Από αυτούς δε που καταφεύγουν στις ρυθμίσεις των χρεών πολλοί μετά από μερικές δόσεις αναγκάζονται να διακόψουν λόγω οικονομικής αδυναμίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά είναι συνέπεια της κρίσης. Κανένας δεν θέλει να στερείται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μειώνει τις μελλοντικές του συντάξεις, μη πληρώνοντας τις εισφορές. Χώρια που έτσι και αλλιώς θα πληρώσει αναδρομικά την περίθαλψη ενώ αυτή δεν θα του παρέχεται όσο δεν πληρώνει!

Για μας η μη καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ έχει μεγάλες επιπτώσεις όπως τα συσσωρευμένα ελλείμματα του Ταμείου, η διόγκωση των οφειλών μας που κάνουν αδύνατη την εξόφληση, η στέρηση των οικογενειών από γιατρούς και φάρμακα κλπ.

Κοντά στα προβλήματα του οργανισμού προστίθενται και τα διαρθρωτικά προβλήματά του (αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων), τα παλαιά ελλείμματα από τα επιμέρους ταμεία, τα χρέη από υπερσυνταγογραφήσεις, το «πάρτι» με τις φαρμακευτικές και ιατρικές δαπάνες κλπ. Πέρα από αυτά, η αθέτηση πολλών υποχρεώσεων του κράτους προς το Ταμείο μας το έφερε επανειλημμένως προ της στάσης πληρωμών.

Να σημειώσουμε εδώ την απομείωση της αξίας των αποθεματικών του Ταμείου που ήταν επενδυμένα σε ομόλογα, ανταλλάχθηκαν στο 31,5% της αξίας τους μέσω του PSI με απώλεια κοντά στα 90 εκατομμύρια!

Πέραν αυτών, με το νέο οργανισμό υγείας ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι αντί για καλύτερη εξυπηρέτηση γνωρίζουν τη γνωστή ταλαιπωρία του ΙΚΑ πέρα από το ότι οι περισσότεροι καταβάλλουν τώρα και την επίσκεψη ιατρού όταν αυτή είναι μετά τον 50κοστό ασθενή κάθε βδομάδα!

Που θα πάει όμως αυτή η κατάσταση;

Είμαστε διατεθειμένοι εμείς να πληρώνουμε και το ταμείο μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο; Όχι φυσικά. Ήδη μετά από πολλές διαμαρτυρίες καταφέραμε να ανανεώνονται τα βιβλιάρια ασθενείας για όσους κλείνουν τα μαγαζιά τους, με τη δημιουργία του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματιών (Ε.Λ.Ε.) για την κάλυψη δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των επαγγελματιών, μετά τη διακοπή του επαγγέλματος.

Όμως αυτό δεν αρκεί και πρέπει να επεκταθεί και σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν την εισφορά.  Αφού έτσι και αλλιώς την πληρώνουν αναδρομικά αλλιώς δεν παίρνουν σύνταξη γιατί να μη τους παρέχεται;

Μια ενδιάμεση πρόταση είναι να επιτραπεί στους ήδη οφειλέτες, αλλά και σε όσους ασφαλισμένους αδυνατούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους εφεξής προς τον ΟΑΕΕ, να καταβάλλουν κατ’ εξαίρεση και μέχρι έξι (6)  μήνες μόνο την εισφορά υπέρ της ασφάλισης υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου, για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες,  να θεωρούνται τα βιβλιάριά τους και να μπορούν οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε δυσχέρεια να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επί πλέον γιατί να μη δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα; Αυτό ήδη έχει προωθηθεί μετά από παρεμβάσεις των οργανώσεων των μικρομεσαίων σε νομοσχέδιο και είναι δίκαιο μέτρο.