tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επαγγελματίες

Το ΕΕΑ δεν θεωρεί ικανοποιητική τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ανακοινώσε, στις 28 Νοεμβρίου, ότι  θα δοθεί στους φορολογούμενους η δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους προς την Εφορία σε δόσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 48. Παράλληλα θα μειωθεί το πλαφόν από  300ευρώ η δόση στα  80 ή 100 ευρώ τον μήνα.

Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών από 15 έως 36 δόσεις.

Το ανώτατο όριο των 48 δόσεων δεν θα αφορά όλους τους προσφεύγοντες στη ρύθμιση αλλά μόνο όσους είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση και βέβαια εφόσον πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης.

Είναι ικανοποιητική η ρύθμιση αυτή;

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 11 δισ. ευρώ, το 2012 και το συνολικά νέες και παλιές τα 54 δισ. ευρώ! Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο δεδομένης της χειροτέρευσης των οικονομικών συνθηκών.

Θυμίζουμε ότι παλιότερα είχαν θεσπιστεί ρυθμίσεις που έφταναν μέχρι τις 80 δόσεις και παρόλ’ αυτά τα ληξιπρόθεσμα συνέχισαν να αυξάνουν αφού πολλοί επιτηδευματίες λόγω  της κρίσης αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις. Με το 2ο μνημόνιο η τρόικα απαίτησε και καταργήθηκε η δυνατότητα των 80 δόσεων και ορίστηκαν ως ανώτατος αριθμός οι 24.

Η νέα ρύθμιση είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη αλλά πολύ χειρότερη από τις παλιότερες. Ωστόσο η αξιολόγησή της δεν είναι δυνατόν να γίνει σε σχέση με το παρελθόν αλλά με βάση τις πραγματικές δυνατότητες ανταπόκρισης των επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε βαθιά κρίση πληρωμών.

ΕΕΑ: Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν

Το Επαγγελματικό επιμελητήριο της Αθήνας με ανακοίνωσή του, στις 30 Νοεμβρίου 2012, θεωρεί ότι η νέα ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη τις νέες, πολύ δυσκολότερες, συνθήκες της αγοράς με συνέπεια να είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ρύθμισης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι  το βήμα αυτό κινδυνεύει να μείνει «μετέωρο» διότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ειδικές συνθήκες της συνεχιζόμενης ύφεσης με αποτέλεσμα οι 48 δόσεις να είναι και πάλι λίγες. Και αυτό γιατί ο επαγγελματίας σήμερα αδυνατεί να καλύψει τις υπέρογκες τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να κάνει θαρραλέα βήματα ρύθμισης υπερβαίνοντας αποτυχημένες επιλογές του παρελθόντος.

Για την διαδικασία είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών το ΕΕΑ πρότεινε μεταξύ άλλων οι εποχικές επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν να πληρώνουν περισσότερα όταν έχουν μεγαλύτερο τζίρο και λιγότερα στις «νεκρές» περιόδους και μια επιχείρηση να μπορεί να καταβάλει μικρότερη δόση στον πρώτο χρόνο της ρύθμισης που θα είναι το 2013, όπου προβλέπεται βαθύτερη ύφεση, και μεγαλύτερη τον τέταρτο χρόνο όταν όπως προβλέπεται θα έχουμε ανάπτυξη.

Αναβολή παραγραφής

Στο μεταξύ, με σκοπό την να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραγραφής παρατείνεται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 η προθεσμία παραγραφής όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, καθώς και των βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ και στα τελωνεία που έληγε στις 31/12/2012.