ΟΒΕ: Άμεσα αναγκαία η μείωση των φόρων στα καύσιμα

Για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των διεθνών τιμών Για να διαφυλαχθεί η άνοδος του τουρισμού, Για να επανεκκινήσει η οικονομία

  • Για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των διεθνών τιμών

  • Για να διαφυλαχθεί η άνοδος του τουριστικού ρεύματος,

  • Για να επανεκκινήσει με όρους βιωσιμότητας η οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

 

 

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τους φόρους στα καύσιμα καθώς η διεθνής αναταραχή πυροδοτεί αυξήσεις στις διεθνείς τιμές αλλά και λόγω του ότι η επανεκκίνηση της οικονομία με την έξοδο από τα μνημόνια είναι αδύνατο να γίνει με τόσο υψηλούς φόρους στα καύσιμα ενώ και ο τουρισμός θα κτυπηθεί από την άνοδο των τιμών. Σημειώνουμε δε ότι η άνοδος των διεθνών τιμών τον Απρίλιο έπληξε τον κλάδο των βενζινοπωλών αφού οι αυξήσεις στην αντλία υστέρησαν έναντι των διεθνών τιμών παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδομενα.

 

Η ανακοίνωση

 

Η διεθνής αναταραχή γύρω από τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας, δίνουν την ευκαιρία σε κάθε είδους διεθνείς κερδοσκόπους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κρατών και των καταναλωτών, αυξάνοντας αυθαίρετα τις διεθνείς τιμές καυσίμων. Αυτό γίνεται φανερό από  την αρχή του χρόνου, αφού, με αφορμή τις πολεμικές εντάσεις στη Μ. Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 10 δολάρια το βαρέλι, χωρίς να φαίνεται που θα σταματήσει.

 

Εκτός αυτού, για τη χώρα μας τεράστιο πρόβλημα αποτελεί ότι τα καύσιμα επιβαρύνονται με Ειδικούς φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ από τους υψηλότερους στην ΕΕ.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αμόλυβδη-95 κατέχουμε, στην ΕΕ, την 3η υψηλότερη θέση στον ΕΦΚ με αποτέλεσμα να έχουμε την 4η υψηλότερη τιμή! Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η οικονομία και τα εισοδήματα στη χώρα μας, είναι κτυπημένα από την κρίση, τα μέτρα και τα μνημόνια, η διαφορά εισοδημάτων και τιμών καυσίμων, είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές των άλλων χωρών της ΕΕ.

 

Η ΟΒΕ, προκειμένου να προληφθεί μια νέα κρίση στην κατανάλωση καυσίμων, αλλά και προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία, τώρα που βρισκόμαστε προ της εξόδου από τα μνημόνια, και, κυρίως, να προστατευθεί ο πολυτιμότερος τομέας αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας που είναι ο τουρισμός, ζητάει από την κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα, και πριν από την έναρξη της έντονης τουριστικής περιόδου, να μειώσει δραστικά τους φόρους στα καύσιμα.

 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια μείωση των φόρων θα ανταποδοθεί από την άμεση αύξηση της κατανάλωσης, από την έλευση περισσότερων τουριστών αλλά και από την αναθέρμανση των μεταφορών και της παραγωγής που υποφέρουν από την αρχή της κρίσης. Κάθε καθυστέρηση, όμως, θα επιφέρει νέο πλήγμα στην ασθενική οικονομική ανάπτυξη. 

 

 

 

 

ΑΣΒ