tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Όχι του ΥΠ.ΟΙΚ. στο ΕΕΑ για ευελιξία στις ρυθμίσεις των χρεών

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης αρνήθηκε την πρόταση του ΕΕΑ για ευέλικτες ρυθμίσεις στις δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών


Εμμένει σε ανελαστική μορφή της ρυθμίσεων των χρεών ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης απορρίπτοντας σχετική, για ανισόποσες δόσεις, πρόταση του ΕΕΑ.

Το ΕΑΑ με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε το Νοέμβριο ζήτησε να υπάρξουν ρυθμίσεις στις δόσεις αποπληρωμής χρεών επαγγελματιών προς το Δημόσιο όπως οι ανισόποσες δόσεις μέσα στην ίδια χρονιά, η κλιμάκωση του ποσού των δόσεων και ο αριθμός των δόσεων.

Ειδικότερα το ΕΕΑ ανέφερε ότι:

Κινδυνεύει να μείνει μετέωρο το βήμα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι 48 δόσεις – παρότι περισσότερες από προηγούμενες ρυθμίσεις – είναι και πάλι λίγες για να καταστήσουν για μία επιχείρηση ελκυστική και ρεαλιστική την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών, την ώρα που αδυνατεί να καλύψει τις υπέρογκες τρέχουσες υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι φανερό πως η «ευνοϊκή» ρύθμιση που προωθείται, δεν καταφέρνει να εντοπίσει σε όλο του το εύρος το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ειδικές συνθήκες της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Η επιστολή αυτή προκάλεσε την παρέμβαση, με ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη ο οποίος ζητούσε να μάθει τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο.

Η απάντηση του κ Μαυραγάνη

Σε απάντηση αναφοράς τού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που είχε κατατεθεί από τον κ. Κακλαμάνη, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας γραπτώς αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αναφέροντας ότι  «μια ανάλογη πρόβλεψη θα εισήγαγε απόκλιση από τον κανόνα γενικής και τυποποιημένης εφαρμογής των ρυθμίσεων, θα αύξανε την πολυπλοκότητα και θα δημιουργούσε, ενδεχομένως, ζητήματα καταστρατήγησης».

Ο κ. Υφυπουργός αγνοώντας την πραγματική κατάσταση στην αγορά και ιδίως των εποχικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν μεγάλη μεταβολή των εσόδων τους από περίοδο σε περίοδο δεν δέχεται να θεσπιστεί σύστημα ανισόποσων δόσεων ώστε σε νεκρές περιόδους τα βάρη για τους επαγγελματίες να είναι λιγότερα.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται τη ρύθμιση του Ν.2648/1998, με την οποία δίνεται -υπό προϋποθέσεις- η δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι και σε 48 δόσεις, και υπενθυμίζει ότι με τον ίδιο νόμο δύναται να χορηγηθεί στους οφειλέτες, άπαξ και υπό προϋποθέσεις, διοικητική αναστολή πληρωμής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένης ληξιπρόθεσμης οφειλής, για διάστημα μέχρι πέντε μηνών.

Όπως αναφέρει, «Το υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών τού υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, για την αποπληρωμή των οφειλών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών.