Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων, ελ. επαγγελματιών

Του Νίκου Υποφάντη

Του Νίκου Υποφάντη


Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 1 δισ. 350 εκατ. €, δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε 3 από τις 4 Δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας όπως και από 4 ταμία που έχουν δημιουργηθεί για το ίδιο πρόγραμμα.
Τα περισσότερα από αυτά είχαν προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2016  και έως σήμερα τα χρήματα που έχουν εκταμιευθεί είναι ελάχιστα, αλλά όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση τα έχουν εξαγγείλει από το υπουργείο Ανάπτυξης αμέτρητες φορές.
Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις δικαιούχων που ενώ είχαν ζητήσει να επιδοτηθούν για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, λόγω των καθυστερήσεων. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις καθυστέρησαν τόσο πολύ να εξετασθούν οι φάκελοί τους, που πλέον τους απεντάσουν τα αρμόδια όργανα, αφού άλλαξε η οικονομική τους κατάσταση!
Όλα αυτά την ώρα που πολύ σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για καθυστερήσεις και στον αναπτυξιακό νόμο, από επιχειρήσεις που περιμένουν ενώ πληρούν τα όσα τους ζητεί η γραφειοκρατία του υπουργείου Ανάπτυξης, τουλάχιστον 13 μήνες.