tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παγκόσμια οικονομία. Ο πλούτος κατά χώρα

Αντιφάσεις. Ποια οικονομία είναι πρώτη;

Η οικονομία της Κίνας είναι πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε ονομαστικούς όρους, αλλά με όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (ΣΔΙΤ) από το 2016 είναι πιο μεγάλη από των ΗΠΑ!

Η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2018 υπολόγισε το παγκόσμιο ΑΕΠ σε περίπου 80 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστικούς όρους για το 2017.

Το γράφημα υδρογείου που δημοσιεύουμε, από το HowMuch.net χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να εμφανίσει όλες τις μεγάλες οικονομίες σε μια οπτικοποίηση που ονομάζεται διάγραμμα Voronoi – ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά για να μάθουμε περισσότερα.

Οι 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο

Μερίδιο στο παγκόσμιο  ΑΕΠ, των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Μέτρηση με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ

Τάξη Χώρα ΑΕΠ % του παγκόσμιου ΑΕγχΠ
# 1 Ηνωμένες Πολιτείες 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια 24,4%
# 2 Κίνα 12,2 τρισεκατομμύρια δολάρια 15,4%
# 3 Ιαπωνία 4,87 τρισ. $ 6,1%
# 4 Γερμανία 3,68 τρισεκατομμύρια δολάρια 4,6%
# 5 Ηνωμένο Βασίλειο 2,62 τρισεκατομμύρια δολάρια 3,3%
# 6 Ινδία 2,60 τρισεκατομμύρια δολάρια 3,3%
# 7 Γαλλία 2,58 τρισεκατομμύρια δολάρια 3,3%
# 8 Βραζιλία 2,06 τρισεκατομμύρια δολάρια 2,6%
# 9 Ιταλία 1,93 τρισεκατομμύρια δολάρια 2,4%
# 10 Καναδάς 1,65 τρισεκατομμύρια δολάρια 2,1%

Κατάταξη των 20 μεγαλύτερων οικονομιών.

Μέτρηση με βάση την αγοραστική δύναμη του ΑΕΠ (κλικ στη φωτο)

 

Σε ονομαστικούς όρους, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο ΑΕΠ στα 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας το 24,4% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενώ η οικονομία της Κίνας είναι πολύ πίσω σε ονομαστικούς όρους στα 12,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, η κινεζική οικονομία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP) από το 2016. Στα επόμενα χρόνια η σχέση βελτιώθηκε για την Κίνα.

Οι επόμενες δύο μεγαλύτερες οικονομίες είναι η Ιαπωνία (4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) και η Γερμανία (4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) – και όταν προστεθούν στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι τέσσερις κορυφαίες οικονομίες σε συνδυασμό αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάταξη όσον αφορά το κατά κεφαλή ονομαστικό ΑΕΠ των πολιτών σε 20 χώρες με το μεγαλύτερο ποσό. Μικρά κράτη, ιδίως υπηρεσιών, διαθέτουν πολίτες με πολύ υψηλό εισόδημα.

Μεταβολές

Τα τελευταία χρόνια, ο κατάλογος των κορυφαίων οικονομιών δεν έχει αλλάξει πολύ – και σε μια παρόμοια οπτικοποίηση που δημοσιεύσαμε πριν από 18 μήνες , οι τέσσερις προαναφερθείσες κορυφαίες οικονομίες έπεσαν στην ίδια ακριβώς σειρά.

Ωστόσο, κοιτάξτε έξω από τους κατεστημένους και θα δείτε ότι οι μεγάλες δυνάμεις που διαμορφώνουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ειδικά όταν πρόκειται για αναδυόμενες αγορές.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο σημαντικές κινήσεις:

Η Ινδία έχει πλέον περάσει τη Γαλλία σε ονομαστικούς όρους με οικονομία 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι περίπου 3,3% του συνολικού συνόλου. Το τελευταίο τρίμηνο, η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε δύο χρόνια περίπου στο 8,2%.

Η Βραζιλία , παρά τα πολύ πρόσφατα οικονομικά δεινά της, ξεπέρασε την Ιταλία στην κατάταξη του ΑΕΠ για να πάρει τη θέση # 8 συνολικά.

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τις Κάτω Χώρες για να γίνει η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Σαουδική Αραβία πέρασε από την Ελβετία για να πάρει την 19η θέση

Κίνα – ΗΠΑ: Μια ιστορία δύο οικονομιών

Για μια μεγαλύτερη έκδοση αυτού του infographic, κάντε κλικ εδώ .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο για περίπου 140 χρόνια και αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ με τουλάχιστον ένα μέτρο της συνολικής οικονομικής δύναμης, το οποίο είναι το ΑΕγχΠ που βασίζεται στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ΣΔΙΤ).

Όπως και να το κόψετε, οι οικονομίες είναι οι δύο ισχυρότερες παγκοσμίως σε απόλυτους όρους.

Εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Αν και συγκρίνεται σε συνολικό μέγεθος, η σύνθεση κάθε οικονομίας είναι εντελώς διαφορετική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια εξελιγμένη και πολύ διαφοροποιημένη οικονομία που βασίζεται σε υπηρεσίες, χρηματοδότηση και κατανάλωση από τη μεσαία τάξη. Η Κίνα έχει παρόμοιες προσδοκίες στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένας κινητήρας ανάπτυξης υψηλής έντασης πόρων που κάνει τη μετάβαση από ένα κέντρο παραγωγής σε μια οικονομία που βασίζεται στον καταναλωτή.

Το σημερινό infographic εξετάζει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ κάθε χώρας: συνολικά αποθεματικά, άμεσες ξένες επενδύσεις, δημογραφικά στοιχεία, εισαγωγές, εξαγωγές, κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ, ενέργεια, εκπαίδευση και πολλά άλλα.

Πηγή: Άρθρο του Τζεφ Ντεζάρντινς  στο visualcapitalist.com με στοιχεία οικονομιών του 2018

Άλλες πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%91%CE%95%CE%A0_(%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C)

Και

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B9_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD

 

Β