Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Γράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος.

Άρθρο του προέδρου της Επιτροπής Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγιαννόπουλου.


Το μέλλον της χώρας και της οικονομίας δεν μπορεί παρά να βασιστεί στα παιδιά. Ο ρόλος της εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής) είναι καθοριστικός και η επένδυση σε αυτήν εκ των ων ουκ άνευ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία.

Σήμερα, 5 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών. Γιορτάζουν οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους στο απαιτητικό έργο της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές.

Έγραψε εύστοχα ο Ν. Καζαντζάκης:

"Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες."

Ποιος αλήθεια είναι σε θέση, ακόμη και σήμερα, στην εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλει δυναμικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο εκπαιδευτικός βρίσκεται στον πυρήνα της εκπαίδευσης; Τίποτα και ποτέ δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο-εκπαιδευτικό.

Στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, έχει ανοίξει η συζήτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα. Πρέπει όμως να γίνει συνείδηση ότι οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σύστημα αρχίζει και τελειώνει στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Από αυτούς, κατά κύριο λόγο, εξαρτάται η επιτυχία η μη οποιουδήποτε συστήματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών έρχεται για να μας υπενθυμίσει την ευθύνη, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, από όποιο πόστο και αν βρίσκονται. Iδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η πατρίδα μας προσπαθεί να συνέλθει από μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Η Παιδεία πρέπει να είναι προτεραιότητα σε οποιαδήποτε κοινωνία, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, την κοιτίδα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Πρέπει, ως κράτος που σέβεται τους πολίτες του, να διασφαλίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί μας είναι καλά προετοιμασμένοι και καλά καταρτισμένοι. Και παράλληλα να τους εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, με ότι αυτό συνεπάγεται, ώστε να επιτελέσουν απερίσπαστοι το λειτούργημά τους.

Ας είναι η σημερινή ημέρα μια ευκαιρία να επισημάνουμε τον σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο του εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και την προσφορά του ευρύτερα στην κοινωνία.

Ας αποτίσουμε όλοι μας φόρο τιμής στους εκατομμύρια εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται με πάθος, καθημερινά με τους μαθητές τους. Σε αυτούς που οδηγούν και καθοδηγούν, προσφέροντας γνώση και διδάσκοντας την αλήθεια και το ήθος.

Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε σήμερα, είναι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων. Σε αυτούς που επέλεξαν να δώουν τη μάχη της εκπαίδευσης, καλλιεργώντας κυριολεκτικά το μέλλον της χώρας μας.

Ας τους ευχηθούμε καλή δύναμη και τη μέγιστη επιτυχία στο έργο τους. Μια επιτυχία που είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας.

Και ας είναι οδηγός για όλους τους εκπαιδευτικούς η προτροπή του Κωστή Παλαμά:

“ Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!”

 

Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος

Μαθηματικός – Φροντιστής

Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Φ.Α. και μέλος ΔΣ Ε.Ε.Α.