Παράταση έως 5 Νοεμβρίου για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 ζητά η ΠΟΦΕΕ

Τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3, που λήγει σήμερα (26 Οκτωβρίου) μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2020, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Άδωνι Γεωργιάδη και προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Επικαλείται τις αναφορές λογιστών – φοροτεχνικών για πλήθος προβλημάτων κατά τη διαδικασία. Ειδικότερα, στην επιστολή της η ΠΟΦΕΕ αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε σήμερα 26 Οκτωβρίου 2020 είναι η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3.

Τις τελευταίες ημέρες μεγάλος αριθμός συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών μας έχει αναφέρει ένα πλήθος προβλημάτων που αντιμετώπισαν με την διαδικασία, τα οποία καθιστούν την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία το λιγότερο προβληματική.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα πιο κοινά προβλήματα όπως μας έχουν παρατεθεί:

1. Σε πλήθος αιτήσεων, ενώ δηλώθηκαν κανονικά τα έσοδα, δεν έγινε εκ παραδρομής αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις που έγινε η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αλλά δεν εμφανίζεται στο σύστημα.

2. Αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση (όπως αντλήθηκαν από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) είναι λάθος.

3. Εκ παραδρομής και λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, έχουν δηλωθεί ή πληκτρολογηθεί λανθασμένα τα έσοδα, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης.

4. Δεν έχει δοθεί λύση, παρ’ όλο που είναι τελευταία μέρα υποβολής, στο θέμα της διακράτησης του εποχικού προσωπικού το οποίο είχε ήδη απολυθεί από τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις κατά την 12/10/2020 που εκδόθηκε η σχετική απόφαση.

Είναι ΑΜΕΣΗ ανάγκη να δοθούν οδηγίες στο θέμα της διακράτησης και του μέσου όρου του προσωπικού των επιχειρήσεων για όλες τις περιπτώσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (1, 2, 3)

Για αυτούς τους λόγους ζητάμε την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2020, χωρίς αυτό να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των επιχειρήσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, να δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων στα έσοδα που έχουν ήδη δηλωθεί, καθώς και να μπορούν γίνουν Αιτήσεις Χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3 χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος”.