tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρέμβαση Ν. Γρέντζελου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τα διπλώματα οδήγησης

Σε παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Παρασκευή 5/3/2021, ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Γρέντζελος τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ο κ. Γρέντζελος, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 54 του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης, υπό κάποιες προϋποθέσεις, διπλώματος μοτοσικλέτας, ΑΜ και Α1 κατηγορίας, στους οδηγούς αυτοκινήτου, καθώς και στο άρθρο 55 που αφορά στη δυνατότητα των συνταξιούχων εκπαιδευτών να ασκούν το επάγγελμά τους.

Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. χαρακτήρισε «προβληματική» τη ρύθμιση που αφορά στη χορήγηση διπλώματος ΑΜ (Μοτοποδηλάτου έως 50 κ.ε.) και Α1 (Μοτοσυκλέτας έως 125 κ.ε.) στους οδηγούς αυτοκινήτου. Στην πρώτη περίπτωση (ΑΜ) ως προϋποθέσεις τίθενται η κατοχή διπλώματος κατηγορίας Β για πάνω από 6 έτη και η συμπλήρωση των 27 ετών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση (Α1) απαιτούνται επίσης τουλάχιστον 3 μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Γρέντζελος υπογράμμισε ότι η οδήγηση μοτοσικλέτας είναι τελείως διαφορετική συγκριτικά με την οδήγηση του αυτοκινήτου. Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι οι μοτοσικλέτες κατέχουν την πρώτη θέση σε θανατηφόρα τροχαία με ποσοστό 33,7%, ενώ παρατηρείται αύξηση στα θανατηφόρα τροχαία από το 2018 έως το 2019 της τάξης του 22,1%. Επιπλέον, όπως είπε, ειδικά για τις ηλικίες που δίνεται η δυνατότητα να πάρουν αυτό το δίπλωμα, καταγράφεται αύξηση στα θανατηφόρα τροχαία περίπου 12%.

“Αν η σχετική ρύθμιση είναι υποχρεωτική με βάση την Οδηγία, πιστεύουμε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να προβλέπεται μια υποτυπώδης εξέταση και αν αυτό δεν είναι εφικτό σίγουρα θα πρέπει να προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός μαθημάτων”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα επιδότησης των μαθημάτων αυτών μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 55, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. υποστήριξε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκαθιστά μία αδικία. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η σχετική ρύθμιση χρειάζεται να επεκταθεί και να καλύψει επίσης όσους εκπαιδευτές έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση ή είναι ήδη συνταξιούχοι και επιθυμούν να συνεχίσουν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Δείτε το βίντεο: