tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρέμβαση Οικονομικού Επόπτη ΕΕΑ Π. Παντελή στη Βουλή επί του ν/σ για έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στις δημόσιες συμβάσεις

Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων», πραγματοποίησε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 ο Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Παντελής.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται σε πρώτη φάση η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων μόνο για τις δημόσιες συμβάσεις, η εκπόνηση μελετών και η παροχή υπηρεσιών και προμηθειών του δημοσίου με εκτιμώμενη αξία άνω των 5.225.000 €.

Η εμπειρία από γειτονικά κράτη έχει αποδείξει, όπως ανέφερε ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΑ, ότι ο τρόπος και η λειτουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου αποτέλεσε την αρχή για την επέκτασή του στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (B2B).

Το Ε.Ε.Α. στέκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υποστηρίζει κάθε δράση που προωθεί την τεχνολογική εξέλιξή τους, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Ο κ. Παναγιώτης Παντελής, αναφερόμενος στο παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, ζήτησε η καθολική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου να μην επιβαρύνει τη μικρομεσαία επιχείρηση. Η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θέσει στη διάθεση των επιχειρήσεων την πλατφόρμα και το συγκεκριμένο λογισμικό δωρεάν. Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και για τη σύνδεση ΦΤΜ. Αφού το ζητούμενο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η πορεία του χρήματος, το κόστος θα πρέπει να επιβαρύνει το Δημόσιο αφαιρώντας τα αντίστοιχα ποσά από τον φόρο εισοδήματος. Τέλος, επεσήμανε και τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου.