tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρέμβαση του ΕΕΑ για τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο -video-

Το ΕΕΑ θεώρησε αναγκαίο να παρέμβει στο πλευρό της Κύπρου μπροστά στη κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος της

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι κρισιμότατη μετά την επιβολή σκληρών μέτρων σε βάρος της από την ΕΕ και την άρνηση της κυπριακής Βουλής και του λαού να τα αποδεχτούν. Το αδιέξοδο αποτυπώνεται στις συνεχείς και έντονες διαβουλεύσεις σε πολλά κέντρα αποφάσεων του κόσμου και κυρίως στη Μόσχα, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι εξελίξεις από δω και πέρα και πως θα καλυφθεί το χρέος της Κύπρου μετά την απόρριψη του «κουρέματος» των καταθέσεων ως λύση. Παράλληλα προβάλει το φάσμα οικονομικής καταστροφής μετά το ισχυρό κτύπημα αξιοπιστίας που δέχτηκε η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου το οποίο διέθετε τεράστιο αριθμό, για τα δεδομένα της Κύπρου, καταθέσεων από ξένους επενδυτές κεφαλαίων.

Μπροστά σ’ αυτή τη κρίσιμη κατάσταση το ΕΕΑ θεώρησε αναγκαίο να παρέμβει στο πλευρό της Κύπρου. Χθες, 20/3/2013, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Ρεκλείτης μιλώντας στα πλαίσια της παρουσίασης του ΕΣΠΑ στη Γλυφάδα αναφέρθηκε στο ζήτημα καυτηριάζοντας την απαιτήσεις του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ  και ειδικά της Γερμανίας στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων. Ομοίως γραπτή δήλωση έκανε και ο ΓΓ του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

 

Δήλωση για την επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά την χρηματοπιστωτική κρίση που προέκυψε στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Ρεκλείτης.
Στη δήλωση του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ είπε ότι αμφισβητείται με την απόφαση η ίδια η νομισματική ένωση και η έννοια της ισοτιμίας των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν πρωτοβουλίες για ένα αίσιο τέλος της κρίσης.

Δείτε τη δήλωση του κ. Ρεκλείτη
 

 

 

 

Το ΕΕΑ σε έκτακτο δελτίο τύπου για το θέμα της Κύπρου ανέφερε χαρακτηριστικά:

 

«Η  Διοικητική Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκφράζει την ολόπλευρη και αμέριστη συμπαράστασή της στην απόφαση του Κυπριακού Κοινοβουλίου να απορρίψει το πρωτοφανές και παράλογο ΄΄κούρεμα΄΄ των τραπεζικών καταθέσεων. Είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σεβαστεί το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να ορίζει το μέλλον του. Και ειδικά τώρα, χρειάζεται να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Καθώς όμως αυτές τις ώρες αναζητείται το εναλλακτικό σχέδιο που θα τύχει της έγκρισης όλων των ενδιαφερομένων μερών το Ε.Ε.Α. επισημαίνει :
•    Την ανάγκη να έχουν την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις με καταθέσεις κάτω των 100.000,00 € σε κυπριακές τράπεζες.
•    Την υποχρέωση τόσο της Κυπριακής Κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών σε αυτό.
•    Το καθήκον της Ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει σε συνεννόηση με την COMMISSION πολιτικές που θα επουλώσουν τις πληγές που δημιουργεί ήδη η κατάσταση στην Κύπρο, τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο.
Την λύση στο πρόβλημα της Κύπρου δεν θα τη δώσει η τιμωριτική διάθεση που επιδεικνύουν σε βάρος της, κυρίως, οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αλλά και σε βάρος των μικροκαταθετών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ούτε καν Κύπριοι πολίτες αλλά πολίτες των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης, η όποια γεωπολιτική διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία δεν μπορεί να φορτώνεται στην πλάτη ούτε των Ευρωπαίων ούτε των Ρώσων πολιτών».

Η δήλωση του ΓΓ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:

«Ας αναλάβει  – επιτέλους – ο καθένας τις ευθύνες του για την Κύπρο»
«Τώρα που ξεφουσκώνει με πάταγο η φούσκα του κυπριακού φορολογικού «παραδείσου» γινόμαστε όλοι θεατές σε ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου που τείνει να εξελιχθεί όχι μόνο σε κυπριακή αλλά και ευρωπαϊκή τραγωδία.
Διερωτάται κανείς, η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα είχε επιμείνει σε αυτό το ανήκουστο κούρεμα των καταθέσεων, αν τις επιπτώσεις υφίσταντο πρώτιστα, όχι οι ρώσοι, έλληνες, άγγλοι και κύπριοι πολίτες που κατά κύριο λόγο έχουν σήμερα τα κεφάλαια τους σε κυπριακό έδαφος, αλλά οι γερμανοί συμπατριώτες της ;
Θα είχε άραγε ο κύριος Σόιμπλε το ίδιο εκδικητικό ύφος αν έπρεπε να προφυλάξει γερμανικές επιχειρήσεις στην Κύπρο από το ενδεχόμενο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της ίδιας της χώρας ;
Απορεί κανείς, όλοι οι «ηγέτες» της ευρωζώνης δεν είχαν αναρωτηθεί τόσα χρόνια για την κατάληξη που θα είχε η ανεξέλεγκτη εισροή κάθε είδους κεφαλαίου από όλο τον κόσμο στις κυπριακές τράπεζες ;
Μήπως δεν έχουν ευθύνες οι κυπριακές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν την κατάρρευση και την δανειακή «ομηρεία» της χώρας, που κυοφορείται τώρα εντός και εκτός ευρωζώνης:
Είναι φανερή και σχετικώς κατανοητή η αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης να πει ολόκληρη την αλήθεια για το «τις πταίει» στο κυπριακό πρόβλημα, εγκλωβισμένη και αυτή ανάμεσα στις υποχρεώσεις της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους και στους δεσμούς φιλίας με τον κυπριακό λαό.
Δεν είναι όμως αποδεκτή η καταφανής ολιγωρία της κυβέρνησης να απλώσει ομπρέλα προστασίας για τους έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όπως κάνουν για τους δικούς της πολίτες τόσο η ρώσικη όσο και η αγγλική κυβέρνηση.
Είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να αρθρώσουν δημόσια ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποζημίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων για τις ζημίες που ήδη υφίστανται από το μπλοκάρισμα των διατραπεζικών συναλλαγών και για τυχόν νέα προβλήματα που θα ανακύψουν από ενδεχόμενη παράταση ή και επιδείνωση της συγκεχυμένης κατάστασης. Ακόμη περισσότερο είναι υποχρέωση τους να απαιτήσουν να μείνουν ανέπαφες οι καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ, που στις πλείστες περιπτώσεις είναι αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής ιδιωτών και κεφάλαια μικρών επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να γλιτώσουν από το φόβο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ή για να χρηματοδοτήσουν καθόλα νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες με έδρα την Κύπρο.
Το χειρότερο σενάριο για την Κύπρο, αλλά και για τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν και έχουν εκεί τις επιχειρήσεις τους είναι να υπάρξει μαζική εκροή κεφαλαίων από την χώρα την επόμενη μέρα της όποιας «λύσης» επιλέξουν τελικώς η κυπριακή κυβέρνηση και οι συνομιλητές της.  Έως και σήμερα ούτε οι ευρωπαϊκές ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχουν πείσει ότι έχουν ένα σοβαρό σχέδιο για να μην φθάσουμε σε αυτή την κορύφωση της τραγωδίας. Αν δεν βιαστούν, δεν θα βρίσκουν ,πλέον, αποδιοπομπαίους τράγους»