tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πάσχα: Πάνω από 25% η αύξηση στα σοκολατένια αυγά – Διψήφιες ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι καταγράφουν φρούτα και λαχανικά, ενώ η αύξηση στα σοκολατένια αυγά ξεπερνά το 25%. Στο 8% η αύξηση στο αρνί.

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ./ΕΣΕΕ) προχώρησε και φέτος, για το 2025, σε εκτίμηση του κόστους για το πασχαλινό τραπέζι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω επιτόπιας τιμοληψίας και συνεντεύξεων, καταγράφοντας τιμές τόσο από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής (όπως ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κ.λπ.), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φετινό πασχαλινό τραπέζι για 4 έως 6 άτομα κοστίζει από 99,45 έως 142,95 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με πέρυσι, το ίδιο «καλάθι» αγαθών εμφανίζεται αυξημένο κατά 6,2% έως 6,3%. Η διακύμανση στις τιμές αποδίδεται στη διαφορετική ποιότητα προϊόντων, στις ποικίλες τοπικές αγορές και στους τύπους των καταστημάτων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Επισημαίνεται επίσης ότι οι τιμές που παρουσιάζονται στους Πίνακες 1 και 2 είναι ενδεικτικές και αποτυπώνουν τη γενική εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

 

Αξίζει να σημειωθεί πως, για λόγους συγκρισιμότητας με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝ.ΕΜ.Υ., στις τιμές περιλαμβάνονται και τα προϊόντα που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» ή αλλιώς στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Δήλωση του Διοικητικού Διευθυντή του ΙΝ.ΕΜ.Υ., κ. Χ. Αράχωβα:

«Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ καταγράφει και φέτος τις τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η σημαντική αύξηση στο κόστος αρνιού, κατσικιού και σοκολατένιου αυγού οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες:

  1. την άνοδο του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους λόγω αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές και άλλα λειτουργικά έξοδα,
  2.  τη μείωση της προσφοράς εξαιτίας επιπτώσεων από την πανώλη και την ευλογιά, καθώς και τη μη πλήρη αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία “Daniel” στη Θεσσαλία,
  3. τη σύμπτωση του Ορθόδοξου με το Καθολικό Πάσχα, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση την ίδια χρονική περίοδο και
  4.  την αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνεχής πίεση στις τιμές τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει σημαντικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Η μείωση αυτή οδηγεί τους πολίτες στην προτεραιοποίηση βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, περιορίζοντας τις δαπάνες για άλλες αγορές. Και αυτό σε μια περίοδο όπου η διεθνής αστάθεια επηρεάζει άμεσα και τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς».

 

 

Πηγή: flash.gr

 

Β

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας