tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΚΛΑΔΙΚΑ

Ποιο ήταν το αποτύπωμα της πανδημίας στις εισαγωγές κρέατος του 2020

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, με όλη τη διαταραχή που έχει επιφέρει στην παραγωγή και την κατανάλωση, έπαιξε τον κύριο ρόλο για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν το 2020 οι εισαγωγές κρέατος στη χώρα μας.

Εξαιτίας των μέτρων για την Covid-19, έμειναν κλειστά για μήνες τα εστιατόρια, μπλόκαραν οι υπηρεσίες εστίασης των ξενοδοχείων και η κατανάλωση κρέατος πέρασε σε μεγαλύτερο βαθμό μέσω της λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία), η οποία έμεινε αδιάλειπτα ανοιχτή, και στα δύο λοκντάουν του 2020.

Ας προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός ότι η καλοκαιρινή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του συρρικνώθηκε επειδή η Ελλάδα υποδέχθηκε ελάχιστους τουρίστες σε σχέση με όσους είχαμε συνηθίσει για πολλά χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για κατάρρευση: Οι τουριστικές αφίξεις το 2019 ήταν 31,3 εκατ. (το 56% τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο). Το 2020 έπεσαν στα 7,37 εκατ. Με άλλα λόγια, το 2020 η μείωση στις τουριστικές αφίξεις έφθασε στο -76,7% σε σύγκριση με το 2019. Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι αυτή η εξέλιξη δημιούργησε πρωτοφανή δεδομένα και είχε αντίκτυπο και στις εισαγωγές κρέατος.

49 χιλ. τόνοι λιγότεροι

Δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες (12,2%) λιγότερες ήταν οι εισαχθείσες ποσότητες των βασικών ειδών κρέατος το 2020 (μοσχάρι, χοιρινό, αιγοπρόβειο, πουλερικά). Ήτοι, 49 χιλ. τόνοι λιγότεροι. Σημαντικότερη μεταξύ αυτών ήταν η απώλεια για το αιγοπρόβειο, αλλά και για το χοιρινό και τα πουλερικά. Εξ αυτών πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές στο αιγοπρόβειο κρέας βαίνουν ούτως ή άλλως μειούμενες τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί βέβαια να αγνοηθεί και η πτώση 25,4% που έδειξαν οι εισαγωγές των προϊόντων της κατηγορίας «αλατισμένα, σε άλμη, αποξηραμένα ή καπνιστά».

Από την άποψη της αξίας, οι εισαγωγές το 2020 ήταν μειωμένες κατά 15,55% στα 1,07 δισ.€. Αν υπολογίσουμε μόνο τα βασικά είδη κρεάτων, αυτά δεν ξεπέρασαν το €1 δισ. (ανήλθαν στα €982,8 εκατ.).

Μια προσεκτική ματιά δείχνει επίσης ότι για τα βασικά είδη κρέατος, μειώθηκαν οι εισαγωγές σε ποσότητα, όμως μειώθηκαν περισσότερο σε αξία. Πράγμα που σημαίνει ότι το εισαγόμενο ήρθε σε χαμηλότερες τιμές, λόγω μικρότερης ζήτησης· αλλά και ότι ήρθαν στην Ελλάδα πιο φθηνές κοπές – με τον τουρισμό τόσο χαμηλά και τη λειτουργία ξενοδοχείων και εστιατορίων τόσο προβληματική, μάλλον λογική εξέλιξη.

Αναλυτικά η παρουσίαση και η ανάλυση των στοιχείων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Meat News, τεύχος Νο 93 – Μάιος 2021.

Πηγή: meatnews.gr, Του  Χρήστου Πραμαντιώτη

Β