tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ποια είναι η διαδικασία δέσμευσης προϊόντων μη τροφίμων

Ποια είναι η διαδικασία δέσμευσης προϊόντων μη τροφίμων Χρήσιμα άρθρα από τους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. για ενημέρωση των επαγγελματιών Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.. Αρ

Χρήσιμα άρθρα από τους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. για ενημέρωση των επαγγελματιών

 

Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.. Αριθμ. Α2-718/14 (ΦΕΚ 2090 Β/31-07-2014) : Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) .

 

 

Άρθρο 142

Διαδικασία δέσμευσης προϊόντων μη τροφίμων.

1.  Όπου στους παρόντες κανόνες προβλέπεται δέσμευση προϊόντων πλην τροφίμων εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία:

2.  Οι ελεγκτές συντάσσουν έκθεση δέσμευσης σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος IV. Με την έκθεση αυτή ορίζεται μεσεγγυούχος, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος φύλαξης των δεσμευθέντων προϊόντων, και μπορεί να είναι ο ελεγχόμενος ή τρίτος.

3.  Οι ελεγκτές προβαίνουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποτραπεί η χρήση ή η διάθεση των δεσμευθέντων προϊόντων καθώς και η διάθεση στην αγορά κάθε άλλης ποσότητας όμοιων, με τα δεσμευθέντα, προϊόντων, που έχει ήδη, ή που πρόκειται να διακινηθεί από τον παραγωγό ή συσκευαστή ή εισαγωγέα ή διανομέα, καθώς και καθορίζουν εύλογο κατά την κρίση τους χρονικό διάστημα για τη συμμόρφωση του ελεγχόμενου με τις ισχύουσες διατάξεις και το οποίο μπορεί να παραταθεί με αίτηση του ελεγχόμενου. Ο ελεγχόμενος μεριμνά για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για:

α) την συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις ή

β) την απόσυρση  των προϊόντων  και την επαναπροώθησή  τους  στον παραγωγό  ή συσκευαστή ή εισαγωγέα ή διανομέα ή

γ) την καταστροφή των προϊόντων.

4.  Τα δεσμευθέντα προϊόντα παραμένουν στην ευθύνη του μεσεγγυούχου, ο οποίος φροντίζει για την ασφαλή διατήρηση τους σε αποθηκευτικό χώρο που καθορίζεται από αυτόν, με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας που συγκρότησε το κλιμάκιο για τη διενέργεια του ελέγχου, και ο τόπος φύλαξης καταγράφεται στην Έκθεση Δέσμευσης.

5.  Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιθυμεί τη μεταφορά των δεσμευθέντων προϊόντων σε άλλο χώρο, ή επιθυμεί την επαναπροώθησή τους στον παραγωγό ή συσκευαστή ή εισαγωγέα ή διανομέα υποβάλλει σχετική αίτηση στην υπηρεσία που συγκρότησε το κλιμάκιο, το οποίο διενήργησε τη δέσμευση, προκειμένου να εγκρίνει τη μεταφορά τους. Στην περίπτωση μεταφοράς, τα προϊόντα τίθενται υπό το διοικητικό έλεγχο των κατά τόπους αρμόδιων υπηρεσιών και ο ελεγχόμενος υποχρεούται να παράσχει στην υπηρεσία όλα τα σχετικά παραστατικά διακίνησης.

6.  Σε περίπτωση καταστροφής των δεσμευθέντων προϊόντων από φυσικά ή άλλα αίτια απαιτείται αμελλητί η ενημέρωση της υπηρεσίας που διατηρεί τα προϊόντα υπό το διοικητικό της έλεγχο,  με υπεύθυνη  δήλωση του  μεσεγγυούχου, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση ή απόσπασμα βιβλίου συμβάντων της αρχής που διαπίστωσε και κατέγραψε το συμβάν.

7.   Μετά τη συμμόρφωση με τις ισχύουσες διατάξεις, ο ελεγχόμενος αιτείται αποδέσμευση των προϊόντων στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία διενεργεί επανέλεγχο.

8.   Εάν, μετά τον επανέλεγχο, επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση, συντάσσεται από τους ελεγκτές σχετική «Έκθεση Αποδέσμευσης» σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος IV. Κατόπιν αυτού τα προϊόντα καθίστανται ελεύθερα προς διάθεση, πώληση ή χρήση.

9.   Εάν, μετά τον επανέλεγχο, δεν επιβεβαιωθεί η συμμόρφωση, τότε συντάσσεται από τους ελεγκτές σχετική έκθεση, που υποβάλλεται στη υπηρεσία που διέταξε τον επανέλεγχο και τα προϊόντα παραμένουν δεσμευμένα.

10.             Τα ως άνω προϊόντα, για όσο χρόνο παραμένουν δεσμευμένα απαγορεύεται να διατίθενται, να πωλούνται ή να χρησιμοποιούνται, άλλως επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριπλάσιο του διοικητικού προστίμου που επεβλήθη κατά τη διαπίστωση της παράβασης.

11.             Σε περίπτωση αδυναμίας συμμόρφωσης εντός της ταχθείσας προθεσμίας τα προϊόντα αποσύρονται υποχρεωτικά με ευθύνη του ελεγχόμενου και με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας που συγκρότησε το κλιμάκιο για τη διενέργεια του ελέγχου και είτε επιστρέφονται στον παραγωγό ή συσκευαστή ή εισαγωγέα ή διανομέα ή καταστρέφονται, ή, και μόνον όταν πρόκειται για ασφαλή προϊόντα, διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς.

12.             Όλες οι δαπάνες για τη διατήρηση, μετακίνηση, αποθήκευση, απόσυρση ή καταστροφή των δεσμευθέντων προϊόντων βαρύνουν τον ελεγχόμενο.

13.             Ειδικά για τις νόμιμες επαναπληρούμενες φιάλες υγραερίου που έχουν παρανόμως πληρωθεί, αυτές επιστρέφονται τελικώς στον κύριο τους. Η ασφαλής μεταφορά, η καταστροφή του περιεχομένου και το σύνολο των σχετικών δαπανών βαρύνουν τον κύριο.

14.             Φιάλες υγραερίου οι οποίες δεν φέρουν ίχνη από τα οποία να προκύπτει ο κύριος τους, περιέρχονται κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο μεριμνά για την καταστροφή του τυχόν περιεχομένου τους και την εκποίηση τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 143

Προσφυγή

1.    Κατά της έκθεσης δέσμευσης ο ελεγχόμενος μπορεί να καταθέσει προσφυγή ενώπιον του προϊσταμένου της υπηρεσίας που συγκρότησε το κλιμάκιο το οποίο διενήργησε τη δέσμευση, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της Έκθεσης Δέσμευσης.

2.    Επί της προσφυγής, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που συγκρότησε το κλιμάκιο το οποίο διενήργησε τη δέσμευση, εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση εντός προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών, την οποία κοινοποιεί αμελλητί στον ελεγχόμενο.

3.    Κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικού πρωτοδικείου της έδρας του προϊσταμένου που εξέδωσε την απόφαση.

 

ΣΒ