ΠΟΚΚ: Φρέσκες ιδέες στο 38ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών

Με μεγάλη συμμετοχή και σοβαρό προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου πραγματοποιήθηκε το 38ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, στην Ηγουμενίτσα, στις 16 Ιουνίου.

Κεντρικά θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο το μέτρο της αναγραφής της προέλευσης κρέατος στις ταμειακές μηχανές, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι σχολές κρέατος, αλλά και μια πρόταση του σωματείου των Σερρών για την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή του κλάδου.

Όσον αφορά την αναγραφή της προέλευσης έγινε ενημέρωση των συνέδρων για την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής κατά της ΚΥΑ που έχει καταθέσει η ΠΟΚΚ (αναλυτικά δείτε εδώ). Από συνέδρους τονίστηκε ότι ο αγώνας για την κατάργηση του μέτρου πρέπει να συνεχιστεί, ενώ αναφέρθηκε η θετική εμπειρία από τη δικαστική διεκδίκηση κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης κατά προστίμων που είχαν επιβληθεί για τις ζυγιστικές μηχανές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σταύρος Πέρρος επανέφερε το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού, μιλώντας για τον νόμο Χατζηδάκη που κατάργησε την απαγόρευση της πώλησης προϊόντων κάτω του κόστους. Ένα μέτρο που άνοιξε το δρόμο για να μπορούν μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις να πωλούν ανεξέλεγκτα, πλήττοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σημαντικός ήταν ο προβληματισμός των συνέδρων γύρω από τις σχολές κρέατος. Όπως αναφέρθηκε από το γραμματέα της ΠΟΚΚ Σάββα Κεσίδη, υπάρχει μια συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων σχολών κρέατος και παράλληλα μια άνθιση των ιδιωτικών σχολών. Η πρόταση που κατέθεσε και ψηφίστηκε ομόφωνα ήταν να εξεταστεί σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ η δυνατότητα να αναλάβει η ΠΟΚΚ με τα κατά τόπους σωματεία την εκπαίδευση των κρεοπωλών, αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές υποδομές της ΓΣΕΒΕΕ.

Με πρόταση του Σ. Πέρρου το σώμα υιοθέτησε απόφαση να μην παραβρεθεί η ΠΟΚΚ στο συνέδριο της UECBV (το οποίο διοργανώνεται το Νοέμβριο από την ΕΔΟΚ) αν και εφόσον προσκληθεί. Επίσης θα αναζητηθούν τρόποι να έχει παρουσία η Ομοσπονδία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών του 2020, μέσω της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Για τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο 38ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των κρεοπωλών ενημερώνει με ανακοίνωσή της η ΠΟΚΚ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ομοσπονδίας μας πραγματοποίησαν επιτυχώς την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 το 38ο Συνέδριο της ΠΟΚΚ στην Ηγουμενίτσα, στη Συνεδριακή Αίθουσα των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (1ο χιλιόμετρο Ηγουμενίτσας – Δρεπάνου) έναντι Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας.

Έντονος αλλά και γόνιμος διάλογος επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά και φλέγοντα και τα μέλη της Ομοσπονδίας, που κατέφθασαν στην Ηγουμενίτσα από όλη την Ελλάδα, ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε κλίμα έντονου προβληματισμού και ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Χαρακτηριστικά:

  1. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχολές Κρέατος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων σχολών κρέατος και παράλληλα μια άνθιση των ιδιωτικών σχολών. Η πρόταση που κατέθεσε και ψηφίστηκε ομόφωνα ήταν να εξεταστεί σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ η δυνατότητα να αναλάβει η ΠΟΚΚ με τα κατά τόπους σωματεία την εκπαίδευση των κρεοπωλών αξιοποιώντας τις εκπαιδευτικές υποδομές της ΓΣΕΒΕΕ.
  2. Επικροτήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η προσφυγή της ΠΟΚΚ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα των Ταμειακών μηχανών αναμένοντας την απόφαση της εκδίκασης της υπόθεσης την 11η Ιουνίου 2019.
  3. Σημαντικές πληροφορίες περιείχε η παρουσίαση του Σωματείου Κρεοπωλών Σερρών, που αφορούσε την αξιοποίηση του διαδικτύου για την προβολή του κλάδου. Με τεκμηριωμένα στοιχεία έδειξε τον αυξανόμενο ρόλο της διαδικτυακής διαφήμισης, προτείνοντας την οργανωμένη προβολή του κλάδου ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  4. Επισημάνθηκε ότι η απουσία πιστοποίησης της «δουλειάς» του κρεοπώλη χρήζει αναβάθμισης και αυτή μπορεί να πραγματωθεί με οργανωμένες-συντονισμένες κινήσεις οι οποίες θα προβάλλουν-αναδεικνύουν το έργο του.

Το συνέδριο αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ΠΟΚΚ, όπου οι νέοι συνάδελφοι με τις φρέσκιες ιδέες τους κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων. Έτσι, ο συνδυασμός της σοφίας των παλαιοτέρων με τη δυναμικότητα των νέων μελών ενδυναμώνει τις σχέσεις και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μελών κάνοντας πράξη το σύνθημά μας «η ισχύς εν τη ενώσει»!!!

Τελειώνοντας, αξίζει να τονίσουμε ότι η φιλοξενία και η οργάνωση του συνεδρίου, από την Ένωση Κρεοπωλών Ν. Θεσπρωτίας ήταν άψογη και υποδειγματική και έχουν τις θερμές μας ευχαριστίες».

Αναλυτικό ρεπορτάζ του meatnews.gr έχετε ήδη διαβάσει εδώ.

Πηγή: meatnews.gr

 

Β