tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πορεία προς Βουλή συγκεντρωμένων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών

Άρχισε η πορεία προς τη Βουλή, από την πλατεία Κάνιγγος, των συγκεντρωμένων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών...

Άρχισε η πορεία προς τη Βουλή, από την πλατεία Κάνιγγος, των συγκεντρωμένων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ έχουν λάβει απόφαση να μείνουν κλειστές επ΄αόριστον οι λαϊκές όλης της χώρας.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε ψήφισμα με τις θέσεις τους στο υπουργείο, ενώ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθ. Σκορδάς, σχολίασε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Νοέμβριο του 2013 και έχει γίνει πολύ συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου «γιατί υπάρχουν παθογένειες στο σύστημα αδειών και πρέπει να αλλάξει». Εξάλλου, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων, λέγοντας ότι δεν χάνονται θέσεις, αλλά δίνεται προτεραιότητα στους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες και θα γίνεται κλήρωση για να αλλάζουν «πόστα» και σχολίασε: «Αντιδρούν αυτοί που έχουν βολευτεί στην κατανομή των θέσεων στις λαϊκές και αυτοί υποκινούν την απεργία». Για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός διερωτήθηκε: «Δηλαδή, να μην τιμωρούνται όσοι παρανομούν;». Σημείωσε ακόμη, ότι η αλλαγή που θα δει ο καταναλωτής με στόχο το όφελός του είναι ο διαχωρισμός των παραγωγών από τους εμπόρους και τα βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές, ενώ θα υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι με πάγκους που θα αφορά στα βιολογικά προϊόντα.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα οποία υπάρχει διαφωνία είναι:

– Με κλήρωση κάθε χρόνο, θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.

– Με απόφαση του κάθε δήμου, θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.

– Χωριστά, θα τοποθετούνται οι παραγωγοί, από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.

– Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους, συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.

– Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών.

– Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

– Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51/2006 και 116/2008. Εκτιμούν ότι η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων.

Όπως υποστηρίζουν, οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Επίσης, οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την περιφέρεια.

– Να μην υπάρχει διαχωρισμός παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

– Απόσυρση του άρθρου 39 -Ποινικές Κυρώσεις- και του άρθρου 40 -Διοικητικές Κυρώσεις- τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση.

– Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές