Πως εξελίσσεται η διαδικασία υπαγωγών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Μέχρι τώρα έχουν υπαχθεί περισσότερες από 500 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Μέχρι τώρα έχουν υπαχθεί περισσότερες από 500 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

 

Παραμένει έντονο το ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση που μπορεί να δώσει σημαντική «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: 

– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 54.195 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

– Έχουν υποβληθεί 3.754 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

– Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο συνολικά 535 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. 

 

Πιο συγκεκριμένα:        

 

Επιχειρήσεις (60 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.352 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 79 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

 

Ελεύθεροι επαγγελματίες (34 εβδομάδας λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.290 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 433 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

 

Αγρότες (13 εβδομάδες λειτουργίας):

Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 112 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και ήδη 23 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του eea.gr, αναμένεται περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη ενημέρωση των τραπεζών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση μίας αίτησης και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων.