Πώς θα επιδοτηθούν οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας

Ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου το πρόγραμμα που επιδοτεί τις νέες θέσεις εργασίας. Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν. Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι εργοδότες για την επιδότηση των εισφορών.

Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 100.000 ανέργων.

Το πρόγραμμα, όπως δήλωσε το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα ανοίξει με συνοπτικές διαδικασίες, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοικτό έως ότου καλυφθούν όλες οι θέσεις.

Μετά το πέρας του 6μήνου ο εργοδότης δεν υποχρεούται να κρατήσει τον εργαζόμενο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνα με την τελική διάταξη, προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού, από την έναρξη του νόμου (όταν δηλαδή ψηφιστεί η σχετική διάταξη) και καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης.

Το πρόγραμμα αναφέρεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου για 6 μήνες μετά από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο Π.Σ Εργάνη, και με επιπλέον 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια άνεργου.

Δεν υπάρχει δέσμευση να παραμείνει στη θέση του ο άνεργος, μετά τη λήξη της επιδότησης. Προβλέπεται όμως η υποχρέωση του εργοδότη, κατά τη διάρκεια της επιδότησης να διατηρεί τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων.

Για τον υπολογισμό τους, λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές θέσεις εργασίας στην επιχείρηση κατά την δημοσίευση του σχετικού νόμου σε ΦΕΚ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή, προσαυξημένες με τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του προγράμματος. Προσοχή όμως. Δεν προσμετρώνται οι λύσεις σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου ή οικειοθελούς αποχώρησης και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Επίσης, οι συμβάσεις τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Επίσης, οι νεοπροσληφθέντες δεν πρέπει να έχουν ενεργή σύμβαση για τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την επιδοτούμενη πρόσληψή τους.

Πηγή: .euro2day.gr

Β