Πότε θα παταχθούν το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή;

Τα στοιχεία από την προσπάθεια δίωξης της φοροδιαφυγής που εμπεριέχει το παραεμπόριο είναι απογοητευτικά

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εξάρθρωση κυκλώματος παραεμπορίου μετά από πολύμηνες προσπάθειες των αρχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σ.Δ.Ο.Ε Αττικής ανακάλυψε και κατέσχεσε σε αγροτική περιοχή της Κερατέας και σε αποθηκευτικό χώρο εγκαταλελειμμένου εργοστασίου 9.300 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος καθαρότητας 96%. Από τα στοιχεία που βρέθηκαν κατά την έρευνα προκύπτει ότι, το λαθραίο φορτίο οινοπνεύματος είχε μεταφερθεί πρόσφατα από την Βουλγαρία με φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο μετέφερε ξυλεία για τζάκια. Προορισμός του λαθραίου οινοπνεύματος εκτιμάται ότι ήταν παράνομα εμφιαλωτήρια. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 300.000 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης «η εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος, αλλά και κάθε κυκλώματος αυτού του είδους, αποτελεί διαχρονικό στόχο της κυβέρνησης, καθώς οι παράνομες αυτές δραστηριότητες στερούν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και κατά συνέπεια από το κοινωνικό σύνολο.
Παράλληλα, η αυστηρή πάταξη τέτοιων φαινομένων, συμβάλλει καίρια και αποφασιστικά στην υποστήριξη των νόμιμων επιχειρήσεων οι οποίες συμβάλλουν με τη δραστηριότητά τους στην  προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης της χώρας».
Παρά τη θριαμβολογία του κ. υφυπουργού τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις διακηρύξεις που είναι απλή επανάληψη παλιότερων.

Τα στοιχεία από την προσπάθεια δίωξης της φοροδιαφυγής που εμπεριέχει το παραεμπόριο είναι απογοητευτικά όπως δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος Π. Νικολούδης, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του έτους 2012. Από τα 11 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής, όπως υπολογίζεται για το σύνολο της χώρας, δεσμεύτηκαν μόνο 97 εκατ. ευρώ! Τα στοιχεία φανερώνουν όχι μόνο ανικανότητα των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών αλλά και έλλειμμα πολιτικής βούλησης να γίνουν αποτελεσματικοί αφού ο κ. Νικολούδης ανέφερε πληθώρα εμποδίων που του θέτουν όταν ζητάει την στελέχωση της υπηρεσίας του!

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία είσπραξης φόρων και προστίμων αφού σύμφωνα με τη ΓΓΠΣ τον Ιανουάριο βεβαιώθηκαν 36,2 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα από ΦΠΑ και 3,7 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα από παρακρατούμενους φόρους, αλλά συνολικά εισπράχθηκαν μόλις 8 εκατ. ευρώ , ήτοι ποσοστό 20,05%.