ΠΟΒΑΚΩ: Τα προβλήματα της αργυροχρυσοχοΐας επί τάπητος

Για τα προβλήματα του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας και κυρίως για την αναγκαιότητα της κατάργησης του φόρου πολυτελείας ενημέρωσαν τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, ο πρόεδρος, Πέτρος Καλπακίδης και κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), αποτελούμενο από τον Γεν. Γραμματέα Τριαντάφυλλο Παπαθανασίου και το μέλος του Δ.Σ. Νικόλαο Τσαουσίδη.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα με τον κ. Καλαφάτη να ακούει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του πρόεδρου και των εκπροσώπων της ΠΟΒΑΚΩ. Μάλιστα ο κ. Καλπακίδης κατέθεσε υπόμνημα στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με τις θέσεις της Ομοσπονδίας.

«Ο κλάδος μας πλήττεται λόγω της υπερφορολόγησης. Αγκάθι για την αργυροχρυσοχοία αποτελεί ο φόρος πολυτελείας, ο οποίος, μάλιστα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα. Αντιθέτως επέφερε σημαντικό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Καλπακίδης ζητώντας την άμεση κατάργηση του αντιαναπτυξιακού φόρου, όπως τον χαρακτήρισε, για αντικείμενα κόστους άνω των 1.000 ευρώ, που θα είναι και το αποδοτικότερο για τον κλάδο.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ ζήτησε την εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ της πρώτης ύλης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανασφάλεια που αισθάνονται οι επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς έχουν γίνει, επανειλημμένα, βορά των άγριων διαθέσεων κουκουλοφόρων, αλλά και ληστών. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Ο κ. Καλπακίδης πρότεινε την ενσωμάτωση του ελληνικού κοσμήματος στις καμπάνιες προβολής της χώρας, δεδομένου πως οι τουριστικές ροές προς τη χώρα ενισχύονται συνεχώς, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία ένταξης της αργυροχρυσοχοίας στην ανώτατη εκπαίδευση, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό περεταίρω αξία και αναγνωρισιμότητα στη μακρόχρονη ιστορία του ελληνικού κοσμήματος.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Γεν. Γ ραμματέας ΠΟΒΑΚΩ Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, το μέλος Δ.Σ. ΠΟΒΑΚΩ Νικόλαος Τσαουσίδης, ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης και ο Πρόεδρος ΠΟΒΑΚΩ, Πέτρος Καλπακίδης.