tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρατήρια καυσίμων – Οι αριθμοί σε άνοδο η αγορά σε πτώση

"την τύχη των πρατηρίων την καθορίζει το βαλάντιο των καταναλωτών και όχι οι λόγοι περί επενδυτών"

Η κατάσταση στην αγορά καυσίμων παραμένει στάσιμη και κρίσιμη. Ο χρόνος που πέρασε δεν έδωσε κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο για τα πρατήρια και τους καταναλωτές. Αντιθέτως, όλα τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση.

 

Τη δραματική κατάσταση που διέρχονται τα πρατήρια ήρθε να επιδεινώσει η βομβιστική επίθεση στο πρατήριο του Προέδρου της ΟΒΕ κ. Μιχάλη Κιούση.  Η επίθεση αυτή δεν αφορούσε κάποιο προσωπικό θέμα του Προέδρου αλλά ήταν επίθεση στο σύνολο των νομίμων πρατηρίων και στο συνδικαλιστικό τους κίνημα που υπερασπίζεται τη νομιμότητα και την πάταξη της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου στην αγορά.

 

Από τα στοιχεία κίνησης καυσίμων που δημοσιεύτηκαν, βλέπουμε ότι το 2017 είχαμε μείωση της κατανάλωσης κατά 1,5% για το σύνολο των προϊόντων (βενζίνες, ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης) σε σχέση με το 2016. Η μείωση προέκυψε από το -3,4% που σημειώθηκε στις πωλήσεις βενζίνης και το -2,3% στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Από το 2009, πρώτη χρονιά της κρίσης, έως το 2013 οι καταναλώσεις βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με τους όγκους πωλήσεων των τριών βασικών καυσίμων να καταγράφουν στο σύνολο τους απώλειες 41%. Έκτοτε έγιναν μικρές διακυμάνσεις αλλά δεν έχει αποκατασταθεί το επίπεδο κατανάλωσης, αντίθετα απέχει πολύ ακόμη.

 

Η κατάσταση στην οικονομία εμφανίζει μια σχιζοφρενική κατάσταση. Οι αριθμοί και τα λόγια για ανάπτυξη και επενδύσεις περισσεύουν και βαίνουν συνεχώς ανερχόμενοι ενώ τα εισοδήματα νοικοκυριών, μικρομεσαίων, συνταξιούχων και εργαζομένων συνεχώς μειώνονται και οι φόροι και οι εισφορές τους αυξάνονται.

 

Σε διεθνές επίπεδο παρακολουθούμε έκπληκτοι την πρεμούρα της ονοματολογίας και του κλεισίματος συμφωνίας, παρά τις αντιδράσεις, αλλά στο κάτω επίπεδο τα πράγματα έχουν προ πολλού ξεπεράσει την ονοματολογία και γίνονται κερδοφόρες μπίζνες που όμως δεν φέρνουν εδώ την άνοιξη. Τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι τεράστιες επενδύσεις σε έργα ενέργειας και μεταφορών γίνονται ή ετοιμάζονται με τη συμμετοχή και ελληνικών ομίλων και θέλουν όλοι αυτοί να διασφαλίσουν τις επενδύσεις τους και προφανώς δεν «κολλάνε» σε εθνικά ζητήματα. Σύμφωνα δε με στοιχεία, 8 επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ, για το 2016. Μεταξύ αυτών και εταιρειών ενέργειας!

 

Για τους βενζινοπώλες που ζουν την κατάσταση, το μέλλον προδιαγράφεται για μια ακόμη χρονιά ζοφερό. Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά; Γιατί, την τύχη των πρατηρίων την καθορίζει το βαλάντιο των καταναλωτών και όχι οι λόγοι περί επενδυτών.

 

 

ΑΣΒ