Πρόεδρος Ε.Ε.Α. στο Kontra: Μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδηγείται στον αφανισμό

Τον κίνδυνο αφανισμού μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξής τους, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra (14/11/2020).

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι τα μέτρα στήριξης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους είναι πενιχρά, ενώ οι υποχρεώσεις ολοένα και συσσωρεύονται, την ίδια ώρα που οι τζίροι είναι μηδενικοί, καθιστώντας την αποπληρωμή τους αδύνατη.

Το Ε.Ε.Α. έχει από την πρώτη στιγμή προτείνει την παροχή -μη επιστρεπτέων- κεφαλαίων κίνησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ύψους έως 10.000 ευρώ, καθώς και επιδότηση της εργασίας με κάλυψη από την Πολιτεία του μισθολογικού ή του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις αλλά και εργαζόμενοι.

Στα θετικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει την απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, μετά συνεχείς συζητήσεις με το Ε.Ε.Α. και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη, 50 εκατ. από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας της Περιφέρειας, να κατευθυνθούν στους επαγγελματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με 0 έως 9 απασχολούμενους. Αναφέρεται ακόμη στην ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 & 5 και των επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε από 1/1, καθώς και στην επικείμενη παράταση 75 ημερών για τις επιταγές.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογραμμίζει κλείνοντας την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, πρώτιστα για τη διαφύλαξη της υγείας όλων, και εν συνεχεία για το άνοιγμα και πάλι της αγοράς, πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: