tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου στο eea.gr: Αυξημένη η επισκεψιμότητα, όχι όμως και ο τζίρος, στις θερινές εκπτώσεις

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου κ. Νεκτάριος Πίλτσης μιλά στο eea.gr για την εικόνα στην τοπική αγορά και το αποτύπωμα των εκπτώσεων, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στις εμπορικές επιχειρήσεις και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για τη στήριξή τους, καθώς και για τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά και πώς κινήθηκαν οι εκπτώσεις;

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε αλλά και βιώνουμε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο αγώνας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι δύσκολος και οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και να ανακάμψουν.

Παρακολουθώντας και συζητώντας με τους επαγγελματίες  του Δήμου Διονύσου για την πορεία τους κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων διαπιστώσαμε ότι οι πολίτες- καταναλωτές του Δήμου μας αλλά και το ευρύ αγοραστικό κοινό, στήριξε και εμπιστεύτηκε  την τοπική αγορά, η οποία διαρκώς δυναμώνει, υπήρξε δηλαδή άνοδος στην επισκεψιμότητα.

Όμως αυτό δεν μεταφράστηκε σε αύξηση τζίρου και εσόδων. Σε αρκετές περιπτώσεις ο τζίρος ήταν λιγότερος από την περυσινή χρονιά.

  • Πόσο πλήττουν τον εμπορικό κόσμο η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Κάθε επιχείρηση όπως και κάθε νοικοκυριό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ύστερα, πλήττεται από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού. Είναι δεδομένο ότι ο καταναλωτής υποσυνείδητα ψωνίζει συγκρατημένα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων και την αύξηση των εξόδων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Αυτό που παρατηρούμε λοιπόν είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που στο τέλος του μήνα τα έξοδα πλησιάζουν ή και φτάνουν τα έσοδα.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Οι επαγγελματίες εδώ και 3 χρόνια ζουν μέσα στην ανασφάλεια, την αγωνία και το άγχος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Άρα, θα πρέπει το κράτος και οι υπεύθυνοι φορείς να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο κάθε επαγγελματίας να είναι ασφαλής, για να υπάρχει παραγωγικότητα και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Πιστεύουμε ότι ένα καθολικό μέτρο που θα βοηθούσε είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη στο 13%, κάτι που θα συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης και των εσόδων του κράτους.

Άλλο ένα βοηθητικό μέτρο θα ήταν η μείωση της φορολογίας μέσα από απλούς και αυστηρούς κανόνες.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου στηρίζει μέσα από τον καθημερινό αγώνα που κάνει  τον εμπορικό κόσμο του Δήμου μας ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο Δήμος μας πλήττεται κάθε χρόνο από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις (π.χ Μήδεια). Οι επιχειρήσεις εκτός του ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν λειτουργούν αντιμετωπίζουν και ζημιές που προκαλούνται από αυτά (πτώσεις δέντρων, διακοπή ρεύματος κ.λπ.)
  • Δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία και διασύνδεση των επτά δημοτικών κοινοτήτων μεταξύ τους, οπότε αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην ανεύρεση του προσωπικού και στην προσέγγιση του αγοραστικού κοινού.
  • Ο Δήμος Διονύσου βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Αττικής με αυξημένες ανάγκες ενέργειας για θέρμανση σε σχέση με το υπόλοιπο λεκανοπέδιο. Αυτό δημιουργεί ανάγκη για ενισχυμένη επιδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας.
  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Το ΔΣ του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Διονύσου θέλει να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη του ΔΣ που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται κοντά μας και στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων του εμπορικού κόσμου του Δήμου μας.