tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου στο eea.gr: “Παγωμένη” η αγορά – Να ληφθούν μέτρα για να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιλίου, Παύλος Μαντέλος, μιλά στο eea.gr για το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη δέσμη μέτρων που είναι αναγκαίο να ληφθούν για τη στήριξή τους, αλλά και τη συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Η έκρηξη των τιμών σε ενέργεια, μεταφορές και πρώτες ύλες, σωρευτικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ανατιμήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο, με το φαινόμενο να γίνεται πιο έντονο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώνεται τετραπλασιασμός του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις, ενώ το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί δραματικά, γεγονός που οδηγεί σε υπέρογκα αυξημένο λειτουργικό κόστος που οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν. Τα περιθώρια ελιγμών των επιχειρήσεων να αντιδράσουν στις συνεχόμενες ανατιμήσεις είναι ελάχιστα. Οι όποιες προσπάθειες απορρόφησης των ανατιμήσεων δεν είναι πια εφικτές, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος στους πελάτες. Αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την όλη κατάσταση, καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις δαπάνες τους, ως ένα μέτρο αντίστασης στις πληθωριστικές πιέσεις.

 Ποια μέτρα εκτιμάται ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Το κύμα των ανατιμήσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλα τα δεδομένα προμηνύουν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί από την πολιτεία δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν σε καμία περίπτωση το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η κρίση ακρίβειας επηρεάζει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ως Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου έχουμε από νωρίς περιγράψει μία δέσμη προτάσεων που θα μπορούσε να ανακουφίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε να κρατηθούν ανοιχτές και να επιστρέψουν σε κατάσταση κερδοφορίας, αφού οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, αλλά και μέσο βιοπορισμού για χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους

Κάποια από τα βασικότερα μέτρα είναι τα εξής:

  • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%.
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων -πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, βενζίνη, φυσικό αέριο- στα κατώτατα όρια της Ε.Ε. για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Επιδότηση στην ενέργεια και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Πραγματική και οριστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όταν υπάρχουν.

Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Υπάρχει πρόβλημα στη ρευστότητα, αφού το τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο τζίρος δεν είναι ικανοποιητικός, με αποτέλεσμα την ελλιπή ρευστότητα στην αγορά.

Πόλεις σαν το Ίλιον, που δεν έχουν να περιμένουν από τον τουρισμό, εξαρτώνται άμεσα από τους πολίτες της, αλλά και εκείνους των γύρω περιοχών. Όσο μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θα μειώνεται και εμπορική αξία των αστικών πόλεων.

Επιπλέον, πολλοί είναι οι συνάδελφοι που καλούνται να εξοφλούν τα όποια χρέη έχουν προκύψει από το παρελθόν.

Την ίδια ώρα, η φορολόγηση είναι ακόμα δυσανάλογη με την πραγματικότητα της αγοράς.

Τέλος, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να στελεχώσουν ή και να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;

Αν αγορά ήταν μπύρα, θα ήταν μια χαρά, αλλά δεν είναι. Η αγορά είναι παγωμένη, και μάλιστα ήδη για μεγάλο διάστημα. Οι συνάδελφοι είναι προετοιμασμένοι με καλά προϊόντα σε καλές τιμές, όμως η ζήτηση είναι πολύ περιορισμένη. Πολλές φορές ακούμε το καταναλωτικό κοινό να μην αγοράζει γιατί φοβάται τις οικονομικές εξελίξεις στο κοντινό μέλλον.

Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε κανενός τα γένια, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι Ε.Ε.Α. έχει φωνή, με προτάσεις και άποψη. Ακούει και αφουγκράζεται τις ανησυχίες του επαγγελματία. Η συνεργασία είναι πραγματική και ουσιαστική. Είναι δίπλα στους συλλόγους και στον καθένα επαγγελματία ξεχωριστά. Ευχόμαστε να συνεχίσει με τέτοιο όραμα και δράση.