tuv-iso-logo

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης στο eea.gr: Μόνο η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα φέρει άμεση αποκλιμάκωση στις τιμές

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Ασημάκος μιλά στο eea.gr για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, τα αναγκαία μέτρα στήριξης, αλλά και τη συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών ενέργειας είναι πλέον εμφανείς σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα στο εμπόριο η εκτίναξη του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει σε μια κούρσα ανόδου τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών με αποτέλεσμα ο κόσμος να δυσκολεύεται να καλύψει ακόμα και τις βασικές του ανάγκες κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη μείωση του όγκου πωλήσεων των supermarkets και των πολυκαταστημάτων.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Έχοντας πλέον τα οικονομικά στοιχεία των πέντε πρώτων μηνών του 2022, η εικόνα που αποκομίζουμε είναι ότι η πιθανότητα να ενταθεί η ενεργειακή κρίση το επόμενο διάστημα αναδεικνύεται ως το επικρατέστερο σενάριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Ο μόνος τρόπος να αντιστραφεί η επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών είναι κατά την άποψη μου η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κάτι που θα επιφέρει άμεση αποκλιμάκωση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών λειτουργώντας ως game changer για την αγορά.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Το σοβαρότερο πρόβλημα θεωρώ ότι είναι η έλλειψη ρευστότητας ως συνέπεια της αδυναμίας χρηματοδότησης των εμπόρων από τα τραπεζικά ιδρύματα δεδομένου ότι από τις 800.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο λιγότερες από 40.000 πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.

  • Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;

Αυτό που παρατηρούμε, τουλάχιστον, στις περιφερειακές εμπορικές πιάτσες όπως η Νέα Σμύρνη είναι η μείωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα κάτι που δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, αλλά και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με αποτέλεσμα να κόβουν δαπάνες για διασκέδαση, ψυχαγωγία και αγορές διαρκών ή μη αγαθών.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Νέας Σμύρνης έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια πολυεπίπεδη συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Με τον Πρόεδρο κ.Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. υπάρχει συναντίληψη τόσο ως προς τους στόχους όσο προς τις μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης τους. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το ΕΕΑ μετέχει ως συνδικαιούχος στη δημιουργία του OPEN MALL NEA SMYRNI που υλοποιείται με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια μαζί με το Δήμο Νέας Σμύρνης και το σύλλογό μας. Με τη φροντίδα επίσης του Ε.Ε.Α. μέλη του συλλόγου μας αλλά και σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Νέας Σμύρνης που μετέχουν στην Επιτροπή Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια-webinar στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος RESCUE WARNING αποκομίζοντας έτσι σημαντικές γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες.