tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόεδρος ΠΕΣ Βορείου Αιγαίου: Λιγότερα βάρη στις ΜμΕ

Συνέντευξη του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου στο eea.gr.

Τη μείωση των φόρων και των εισφορών στις επιχειρήσεις των νησιών του Βόρειου Αιγαίου θέτει ως βασικό αίτημα προς την Πολιτεία ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς.
 
Συνέντευξη στον Νίκο Υποφάντη
 
1. Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις για την ανάπτυξη σε μια περιοχή που οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες. Φθηνότερες ασφαλιστικές εισφορές, λιγότεροι φόροι, χαμηλές τιμές;
 
Η μείωση των επιβαρύνσεων των ΜμΕ, είτε με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών, είτε με τη μορφή των κάθε λογής φόρων, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων μας ως Επιμελητήρια προς την πολιτεία και την εκάστοτε κυβέρνηση. Πόσο μάλλον σε περιφερειακό επίπεδο, και ειδικά στη δική μας Περιφέρεια του Β.Αιγαίου, μιας περιοχής που βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία,  μια χώρα με χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων, χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και γενικά φιλικότερο και ανταγωνιστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι επομένως μονόδρομος για εμάς, η διεκδίκηση ειδικών φορολογικών πολιτικών για την περιοχή μας, κάτι που επιβάλλει και το Σύνταγμα, τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά κυρίως η ίδια η φύση και γεωγραφική θέση των νησιών μας.
Γι αυτό, σαν πρώτο βήμα, ζητάμε από την κυβέρνηση να διατηρήσει το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, οι οποίοι ισχύουν για πάνω από 25 χρόνια. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα επιφέρει σειρά αυξήσεων στο κόστος ζωής των κατοίκων, αλλά και μείωση στον τζίρο και περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Όμως, παράλληλα, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η ποιοτική στροφή όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας, είτε πρόκειται για την παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, είτε για τον τουριστικό τομέα, είτε ακόμη κι αυτού της μεταποίησης. Στροφή σε ακόμη ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που πηγάζουν από την ίδια τη φύση της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας. Ακόμη, δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση ή δημιουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως εταιρείες ψηφιακής καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, δημιουργείται προοπτική ανάπτυξης με ταυτόχρονη διαφύλαξη του ευαίσθητου νησιωτικού περιβάλλοντος.
Επιπλέον η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων που θα αναγνωρίζουν και θα ενσωματώνουν τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, όπως ένα Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα βοηθούσε στην στήριξη υφιστάμενων αλλά και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε ένα πλαίσιο περιφερειακής στρατηγικής ανάπτυξης.
 Όλα αυτά στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού και στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της περιφέρειάς μας.
2.Ο θεσμός πιστεύετε ότι μπορεί να αποδώσει στην ανάπτυξη και την εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα των ΜμΕ;
 
Ο νέος θεσμός των Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων είναι εξ ορισμού του ιδιαίτερα σημαντικός, το δε θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του, παρέχει πλήθος σημαντικότατων αρμοδιοτήτων, οι περισσότερες των οποίων, έχουν το χαρακτήρα καθοριστικής παρέμβασης στο σχεδιασμό της περιφερειακής αναπτυξιακής στρατηγικής. Με το νέο θεσμό η φωνή και οι θέσεις των επιμέρους Επιμελητηρίων δυναμώνουν και ισχυροποιούνται. Η πρόκληση λοιπόν είναι τα νέα Π.Ε.Σ. να επιτελέσουν το ρόλο αυτό στο μέγιστο βαθμό, διευρύνοντας παράλληλα τον ρόλο του νέου αυτού θεσμού και με άλλα πεδία παρέμβασης,  προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων.
 
3. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που καλείστε, ως νέος πρόεδρος ενός νέου θεσμού, να αντιμετωπίσετε και αν πιστεύετε ότι ο θεσμός θα αποδώσει;
 
Τα βασικά προβλήματα της περιοχής μας σε οικονομικό επίπεδο έχουν να κάνουν με το κλίμα διαρκούς αποεπένδυσης στα νησιά μας, την υστέρηση στον τουριστικό τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, με θέματα διακίνησης και μεταφοράς προϊόντων και αγαθών, την έλλειψη ρευστότητας και εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με θέματα ενεργειακής επάρκειας, την έλλειψη δυνατότητας εύρεσης εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού και άλλα.
Μην ξεχνάμε ακόμη, ότι τα νησιά μας γνώρισαν και αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που είχε και συνεχίζει να έχει πολλαπλές και σοβαρότατες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Ειδικά στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό οι επιπτώσεις ήταν δραματικές.
Σε όλα τα παραπάνω, αλλά και σε άλλα τόσα,  καλούμαστε ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας  να σχεδιάσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας  που θα βοηθήσουν στην επίλυση τους. Πολύ περισσότερο όμως καλούμαστε να καταθέσουμε το αναπτυξιακό μας όραμα για τον τόπο μας και το στρατηγικό μας σχεδιασμό με βάση τον οποίο θα κινηθούμε στο μέλλον για να το κάνουμε πράξη.