tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ρύθμιση 12-24 Δόσεων Προσεχώς

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά – Τζίκα.


Είχαμε αναφερθεί και σε πρόσφατο άρθρο μας πως οι μήνες του Σεπτεμβρίου και μετά είναι από τους πιο δύσκολους μήνες φορολογικά, αφού η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει μόνο να πληρώσει τις ετήσιες καθιερωμένες οφειλές του (π.χ. Φόρος Εισοδήματος φυσικών προσώπων, Φόρος Εισοδήματος Νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ κτλ.) αλλά έχει ακόμη τουλάχιστον μια ρύθμιση παλαιότερων οφειλών.

Με την παρούσα κατάσταση όμως, είναι λογικό οι οφειλές να αρχίσουν να ξεφεύγουν αφού ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει ήδη κατρακυλήσει και μαζί με αυτόν και η ρευστότητα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ. Η δημιουργία μιας νέας ρύθμισης η οποία θα βοηθήσει τους φορολογουμένους να ταχτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ήταν μονόδρομος όπως είχαμε σχολιάσει και παλαιότερα άρθρα μας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού οικονομικών και του υφυπουργού οικονομικών, ανακοινωθήκαν τα όσα προβλέπονται για τη νέα ρύθμιση με μηδενικό ή χαμηλότοκο επιτόκιο (2,5%), για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν το διάστημα των μηνών Μαρτίου έως Ιουνίου και ανήκουν σε φορολογούμενους που θεωρήθηκαν πληττόμενοι. Με λίγα λόγια, αφορά τις οφειλές που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους έως τις 30/4/2021. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν άλλες δυο παρεμβάσεις με τις οποίες θα βοηθηθούν όσοι πληγέντες φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, είχαν ρυθμίσει στο παρελθόν αλλά κατά την περίοδο του lockdown απώλεσαν τις ρυθμίσεις αυτές. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις παρεμβάσεις που γίνονται και τι αφορούν αναλυτικά.

ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 12 ΔΟΣΕΩΝ ΑΤΟΚΑ ΚΑΙ 24 ΔΟΣΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2,5%

  • Αρρύθμιστες οφειλές από την περίοδο του Μαρτίου έως και του Ιουνίου του 2020, θα μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 12 δόσεις άτοκα (αντί του 5,32% που προβλέπεται στην πάγια ρύθμιση) ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% (αντί του 6,82% που προβλέπεται στην πάγια ρύθμιση).
  • Ρυθμισμένες οφειλές των οποίων οι δόσεις τελούν σε αναστολή έως τις 30/04/2021, θα μπορούν να καταβληθούν στο τέλος της ρύθμισης ως υπεράριθμες, δηλαδή δε θα μπορούν να μπουν σε νέα ρύθμιση, όμως θα αποφευχθεί το φαινόμενο της υποχρέωσης πληρωμής διπλής δόσης.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

  • Φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν οφειλές τις οποίες είχαν ρυθμίσει είτε σε 120 δόσεις είτε σε 100 δόσεις είτε σε εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης και την περίοδο του Μαρτίου έως και του Ιουνίου του 2020 δεν μπόρεσαν να την πληρώσουν και τις έχασαν, θα μπορούν από τον Οκτώβριο να συνεχίσουν να πληρώνουν τη ρύθμιση κανονικά και οι δόσεις που δεν καταβληθήκαν θα προστεθούν μετά την τελευταία δόση της ρύθμισης ως υπεράριθμες.
  • Παλιά ρύθμιση η οποία είχε γίνει πριν από τον Νοέμβριο του 2019 που είχε χαθεί και δεν μπορούσε να αναβιώσει, θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στον φορολογούμενο να την εντάξει στην ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων του Ν. 4646/2019, ανάλογα με το τι προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις.

ΡΥΘΜΙΣΗ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

  • Όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές οι οποίες προέρχονται από χαμένα δάνεια όπου η σύναψη τους έγινε με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θα μπορούν να τις εντάξουν σε ρύθμιση 120 δόσεων με κλιμακούμενη απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις η οποία θα φθάνει και το 100%, σύμφωνα με τα όσα όριζε ο Ν. 4611/2019.

Να σημειώσουμε ότι οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που θεωρούνται ότι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό είναι:

  • Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή την περίοδο του lockdown.
  • Οι επιχειρήσεις που θεωρήθηκαν ότι ανήκουν σε κλάδους που έχουν πληγεί από τα μέτρα του κορωνοϊού βάσει των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των σχετικών εγκυκλίων που δημοσιεύθηκαν.
  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν νόμιμη μείωση των μισθωμάτων που εισέπρατταν κατά 40%.

Στη συνέντευξη τύπου επιπλέον, ο υφυπουργός οικονομικών κος Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφορικά με τις παραπάνω παρεμβάσεις τόνισε ότι ο φορολογούμενος, είτε έχει πληγεί από τον κορωνοϊό είτε όχι, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα μπορεί να εντάξει τις όποιες οφειλές του στην ήδη υπάρχουσα ρύθμιση των 24 – 48 Δόσεων.

Με λίγα λόγια, επεσήμανε το υπάρχον καθεστώς που ισχύει. Πάνω σε αυτό όμως, μπορούμε να επισημάνουμε αυτό που έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να έχει τον διπλάσιο αριθμό δόσεων από την προηγούμενη ρύθμιση, παρ’ όλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα φιλική, αφού το επιτόκιο της κυμαίνεται στο 5,32% για έως 12 δόσεις και 6,82% για έως 24 δόσεις. Επιπλέον, το απαγορευτικό 15% προσαύξησης σε χαμένη δόση, λειτουργεί ως ένα μεγάλο αντικίνητρο για λιγότερες δόσεις, αν συνυπολογιστεί σε αυτό το γεγονός ότι ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να χάσει μόνο μία δόση στο σύνολο της ρύθμισης.

Σίγουρα λοιπόν, οι πάγιες ρυθμίσεις θέλουν ένα λίφτινγκ στον τρόπο λειτουργίας. Η λύση των 12 άτοκων δόσεων και των 24 δόσεων με 2,5% επιτόκιο είναι μια πολύ καλή αρχή. Πριν την νομοθέτηση θα ήταν καλό να κάνουμε και μία πρόταση αναπροσαρμογής τους. Θα μπορούσε στην νέα πάγια ρύθμιση, η χρονική περίοδος που αφορά να μην είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο μόνο, αλλά και την τρέχουσα περίοδο μιας και το πρόβλημα του κορωνοϊού δεν έχει λυθεί ακόμη. Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν υπο φυσιολογικές συνθήκες, αφού αρκετά περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ ενώ άλλα παρατείνεται η ισχύς τους.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε στο υπουργείο εργασίας ότι καλό θα είναι να παίρνει ιδέες για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί για την 30 Απριλίου του 2021 και να προβλεφθεί αντίστοιχη δυνατότητα ρύθμισης αυτών των οφειλών. Αν το κάνει βέβαια, καλό θα είναι να μη γίνει στις 30 Απριλίου το απόγευμα, όπως έγινε με το θέμα που αναδείξαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο άρθρο μας Επειγόντως το εμβόλιο για την άμεση έκδοσηαποφάσεων!.

Πηγή: www.e-forologia.gr