tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Ρυθμίστε τα ληξιπρόθεσμα γιατί έρχεται καταιγίδα”

Του Χρήστου Λαδά*.


Τα πρόσφατα ευρήματα της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι περίπου το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η αύξηση των εσόδων είναι βέβαια η λύση για όσους μπορούν να καλύψουν τα ληξιπρόθεσμα και τα τρέχοντα χρέη. Δεν μπορούν όμως όλοι.

Η ρύθμιση των οφειλών πρέπει να είναι η κύρια στόχευση. 

Και για επιπλέον λόγους από όσους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

1.Το κράτος και οι τράπεζες θα είναι πλέον πολύ πιο επιθετικοί στο κυνήγι των οφειλών, χωρίς περιόδους χάριτος. 

Από στατιστικά ευρήματα της ΑΑΔΕ οι βασικοί δανειστές του ιδιωτικού χρέους, είδαν ότι όσο περισσότερο αργούν να κυνηγήσουν μία οφειλή, τόσα λιγότερα εισπράττουν από αυτήν.

Θα κυνηγούν πλέον άμεσα όλα τα χρέη.

  1. Η πρόσφατη άρση προστασίας της βασικής κατοικίας πολλαπλασίασε τους πλειστηριασμούς ακινήτων, βασική πηγή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πλέον στοχεύεται η βασική κατοικία ως διαδικασία είσπραξης, σε μια περίοδο που το real estate θεωρείται σταθερή επένδυση και προσελκύει ενδιαφερόμενους.

  1. Περισσότεροι επαγγελματίες, εισπρακτικές εταιρείες, είναι στο κυνήγι των χρεών. 

Τόσο οι τράπεζες όσο και τα fund εκχώρησαν σε πολύ περισσότερες εισπρακτικές εταιρείες την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων. Περισσότεροι επαγγελματίες λοιπόν ξυπνούν πλέον με βασική έγνοια και εργασία να εισπράξουν όπως μπορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μας.

  1. Αφήνουμε για το τέλος, ότι το ηλεκτρονικό κράτος, παρέχει βέβαια διευκολύνσεις στους πολίτες αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στο κράτος και τις τράπεζες να μπλοκάρουν άμεσα και ολοκληρωτικά την οικονομική δραστηριότητα όσων οφείλουν.

Η δυσάρεστη πραγματικότητα εξισορροπείται από το ότι τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες επιθυμούν πλέον να αυξήσουν σημαντικά τις ρυθμίσεις.

Τα στατιστικά ανέδειξαν ότι εισπράττουν σε ένα ποσοστό μόλις 5% από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές που είναι σε ρύθμιση. Θέλουν λοιπόν να αυξήσουν τις ρυθμίσεις.

Γι αυτό το λόγο είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν μερίδιο του χρέους, και να συναινέσουν σε πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις πληρωμών.

Σήμερα πλέον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει λύσεις και ρυθμίσεις.

Η χρήση της πλατφόρμας εξωδικαστικού συμβιβασμού επιτρέπει πολλαπλά κουρέματα και επιμηκύνσεις.

Η διαδικασία της σύντομης πτώχευσης, ιδίως για όσους δεν έχουν καθόλου ακίνητη περιουσία, ή η αξία αυτής αντιπροσωπεύσει ένα 20-30% του συνολικού χρέους, μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη λύση για εμπόρους-επιχειρηματίες, ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες όταν οφείλουν μη αναστρέψιμα.

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να μην εγκαταλειφθεί το χρέος.


*Χρήστος Λαδάς

Δικηγόρος, Δρ Νομικής

www.ladaslaw.gr

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας