Σχέδιο 63 ημερών για την επιστροφή στην κανονικότητα

Η ημέρα για την άρση των μέτρων πλησιάζει και οι συσκέψεις που γίνονται καθημερινά, θέτουν τα κατάλληλα χρονοδιαγράμματα για την ομαλή επιστροφή στην “κανονικότητα”.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής λοιμωξιολογών που έχει παραδοθεί στον Πρωθυπουργό, φαίνεται ότι προτείνουν 4 στάδια που απέχουν μεταξύ τους 2-3 εβδομάδες .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει τέσσερα βασικά στάδια με σχέδιο 63 ημέρων για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το 1ο στάδιο περιέχει 3 βασικές ημερομηνίες, οι οποίες ουσιαστικά θα δώσουν το “σήμα” για την επιστροφή.

Η 1η ημερομηνία είναι η 27η Απριλίου, όπου αναμένεται να ανοίξουν Υποθηκοφυλακεία, (και υπηρεσίες στα) Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.  Παράταση αναστολής λειτουργίας δικαστηρίων μέχρι 15 Μαΐου

Η 2η ημερομηνία είναι η 4η Μάη, όπου θα αρχίσει να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση με εξαίρεση τα νησιά, ενώ με τις έως τώρα εισηγήσεις, τα sms στο 13033 πρόκειται να καταργηθούν.

Παράλληλα, θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου , καταστήματα προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια, ωστόσο δεν θα ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα.

Η 3η ημερομηνία είναι η 11η Μάη, με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία τους. Πιθανώς στις 25/5 οι υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και τα Γυμνάσια και στις 8/6 τα Δημοτικά σχολεία.

Το 2ο στάδιο περιλαμβάνει ένα σχέδιο περισσότερης “ελευθερίας”.

Την 1η Ιουνίου αρχίζουν πάλι οι ποινικές δίκες σε Πρωτοδικείο  Εφετείο και Άρειο Πάγο. Ανοίγουν πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα, μουσεία,  αρχαιολογικοί χώροι και επιστρέφουν στο σχολείο Λύκειο και Γυμνάσιο. Αρχίζει και η ατομική άσκηση σε ανοιχτό χώρο.

Το 3ο στάδιο προβλέπει:

Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, παιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις, μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δημοτικά και πανεπιστήμια, με ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους για 2-3 εβδομάδες σε αυτά. Ανοίγουν επίσης και εστιατόρια με τραπέζια εξω, ανά 1,5 μέτρο και με έως 6 άτομα στο καθένα.

Το σχέδιο των 63 ημερών ολοκληρώνεται , καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 29 Ιουνίου Οπότε ανοίγουν μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα και μεγάλα ξενοδοχεία με όριο πληρότητας , πιθανόν 50% για μικρό διάστημα.

Ευπαθείς ομάδες  

Το σχέδιο πάντως βάζει κανόνες και για ευπαθείς ομάδες:

-Συνέχιση διαμονής και εργασίας από το σπίτι

-Μαθητές με υποκείμενα νοσήματα θα κάνουν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης

– τηλε-εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού επιχειρήσεων

Προτείνεται επίσης η ιδέα της εφαρμογής διαβατηρίου αντισωμάτων και χρήσης ειδικής εφαρμογής για τον εντοπισμό κρουσμάτων μέσω Bluetooth  υπηρεσιών γεωεντοπισμού καθώς και τηλεϊατρική για το σύνολο της χώρας.

Πηγή: indicator.gr