Σε αφανισμό οδηγούνται τα πρατήρια τσιγάρων -video-

Οι πρατηριούχοι τσιγάρων αγωνίζονται για να μη μονοπωληθεί η αγορά και να διασωθεί το πρατήριο

Σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο και κλείσιμο οδηγούνται τα πρατήρια τσιγάρων όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Αιτία οι νομοθετικές ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς καπνικών προϊόντων στο πλαίσιο της λεγόμενης «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του Σωματείου πρατηριούχων καπνοπωλών με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και με μέλη του διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση. Οι πρατηριούχοι τσιγάρων, όπως τόνισαν,  αγωνίζονται για να μη μονοπωληθεί η αγορά τσιγάρων και να διασωθεί το πρατήριο. Ήταν μια κραυγή απόγνωσης εξέπεμψαν έχοντας μπροστά τους το φάσμα του αφανισμού!

 Οι καπνοπώλες ζητάνε να μπει φραγμός στην πρόθεση μεγάλης καπνοβιομηχανίας να μονοπωλήσει την αγορά τσιγάρων, αρνούμενη να τους προμηθεύει τσιγάρα, αξιοποιώντας τις τελευταίες ευνοϊκές γι αυτην νομοθετικές ρυθμίσεις. «Θέλουν να μας κλείσουν και να στείλουν έναν ολόκληρο κλάδο στην ανεργία. Θέλουν να κλείσουν όλα τα μικρά πρατήρια της γειτονιάς για να δημιουργηθούν λίγα υπερπρατήρια», αναφέρουν και ζητάνε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα τους.

Η πολιτική της καπνοβιομηχανίας  και η απόφαση της να κλείσει – ουσιαστικά – τα πρατήρια τσιγάρων και να αναπτύξει δικά της δίκτυα διανομής δημιουργεί  πολλά προβλήματα στην αγορά καθώς τα πρατήρια οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και θα κλείσουν.

Παρακολουθείστε το βίντεο με την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ανέπτυξαν οι πρατηριούχοι τσιγάρων στο ΕΕΑ.

 

 

 

Όπως δήλωσε στο www.eea.gr  το μέλος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και Προαστίων Δημήτρης Γιαννόπουλος,

 

 

«με την απελευθέρωση της καπνικής αγοράς ανατράπηκαν βασικά στοιχεία της ομαλής λειτουργίας της. Το νέο πλαίσιο δίνει ισχυρά κίνητρα συγκέντρωσης των πωλήσεων χονδρικής και λιανικής σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Επί πλέον δίνει στους δήμους την δυνατότητα να βγάζουν σε ελεύθερη δημοπρασία το 70% των περιπτέρων πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να μισθώσουν αποκλειστικά γι αυτές τα περίπτερα και να πωλούν απευθείας τσιγάρα στους καταναλωτές, αφανίζοντας πρατηριούχους και περιπτερούχους.  Υπολογίζουμε ότι από 85-90 πρατήρια στην Αθήνα θα μείνουν μόνο 15! Επίσης απειλούνται με οικονομικό αφανισμό 7.000 περίπτερα και 25.000 ψιλικατζίδικα με το μάζεμα της αγοράς στα εταιρικά περίπτερα και στα σούπερ μάρκετ. Εκτός όμως από την αναδιάρθρωση των δικτύων διανομής, οι χονδρέμποροι και τα περίπτερα θα αναγκάζονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς και όχι επί πιστώσει, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ τίθεται τεράστιο θέμα με την αποπληρωμή πιστώσεων από πρατήρια προς περίπτερα που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με τις ανατροπές που γίνονται και την αποκοπή των δεσμών πρατηρίου – περιπτέρου, όσο και την έξωση πολλών περιπτερούχων, είναι εντελώς αμφίβολο αν θα εισπράξουν ποτέ τα οφειλόμενα»!

Με τις νέες ρυθμίσεις της αγοράς απειλούνται με αφανισμό 120 περίπου πρατήρια και 1.000 θέσεις εργασίας!

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οι εταιρείες όπως η Παπαστράτος-Phillip Morris, η Αθανασίου, η Imperial και η BAT που κατέχουν περί το 90% της αγοράς θα συνεργάζονται πλέον κατ’ αποκλειστικότητα με ελάχιστους χονδρέμπορους, αφήνοντας ουσιαστικά τους υπολοίπους χωρίς αντικείμενο. «Εάν οι παραγωγοί-εισαγωγείς, στην πλειονότητά τους ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι, αποκτήσουν έλεγχο του ανταγωνισμού και στο επίπεδο της χονδρικής και λιανικής πώλησης, η λειτουργία της αγοράς θα καταστεί αδύνατη. Ο νόμος 3919/2011 όχι μόνο δεν έχει επιτύχει το άνοιγμα των αγορών στο οποίο στοχεύει, αλλά θα έχει χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για τη δημιουργία ολιγοπωλίων». Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε υπόμνημα που απέστειλε ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και Προαστίων προς την κυβέρνηση.

Την αρχή έκανε η Παπαστράτος-Phillip Morris, που από τις 31 Μαΐου και μετά θα εφαρμόσει το σύστημα αποκλειστικής διανομής, διακόπτοντας τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα πρατήρια τσιγάρων. Στο ίδιο μήκος κινείται και η Αθανασίου από τον Οκτώβριο, με τις Imperial και BAT να προχωράνε σε αναδιάρθρωση των δικών τους δικτύων τον Οκτώβριο.

Οι πρατηριούχοι του Πειραιά έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Παπαστράτος-Phillip Morris, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται  και οι πρατηριούχοι της Αθήνας οι οποίοι θα προσφύγουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.