Σε κινεζικά χέρια η Εθνική Ασφαλιστική;

Νέα εξέλιξη στο σίριαλ της μεταβίβασης μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες σε ξένα χέρια

Νέα εξέλιξη στο σίριαλ της μεταβίβασης μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες σε ξένα χέρια. Μετά την αποτυχίας της πρώτης  μεταβίβασης που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και στοίχισε πολύ στην εταιρία, φαίνεται πως οδεύει σε κινεζικά χέρια. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε κινεζική αναμέτρηση για τρεις εξελίσσεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το άνοιγμα των data rooms να τοποθετείται στις 18 Απριλίου και την ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 5 Μαΐου.

 

Στον νέο γύρο της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να συμμετάσχει η Fosun, η Gongbao και η Wintime, μετά το αίτημα που έχει απευθύνει και επισήμως η τελευταία προς τη διοίκηση της ΕΤΕ για την πρόσβαση στα data rooms.

 

Αν και στον προηγούμενο γύρο είχε χαρακτηριστεί αουτσάιντερ, η συμμετοχή της Wintime στον νέο γύρο διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρείται υπολογίσιμη μετά τη συνεργασία της με την κρατική εταιρεία Zhongguancun Development Group (ZDG). Πρόκειται για όμιλο που χρηματοδοτείται από τη δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου, έχει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ και έχει αναλάβει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του εθνικού πάρκου επίδειξης καινοτομίας Zhongguancun. Να σημειωθεί ότι τόσο η Gongbao όσο και η Wintime δεν είχαν κληθεί να βελτιώσουν τις προσφορές τους κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς το τίμημα που είχαν προσφέρει για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής υπολειπόταν κατά πολύ της προσφοράς της Fosun και φυσικά της Exin, που σε εκείνη τη φάση είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης.

 

Βέβαιη στον δεύτερο γύρο είναι η συμμετοχή της Fosun, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα διά της εκτελεστικής διευθύντριας και αντιπροέδρου του ομίλου κ. Κανγκ Λαν, ότι διατηρεί το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης του τιμήματος.

 

Ο όμιλος Fosun έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης συμμετοχής του στη Folli Follie και έμμεσα μέσω της Thomas Cook Group Plc και Club Med SAS, ενώ συμμετέχει και στο project για το Ελληνικό. Ο κινεζικός όμιλος διαθέτει ήδη μια παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, ενώ ειδικά στην Ευρώπη απέκτησε πριν από 4 χρόνια τη Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας. Το ενδιαφέρον της είχε δημοσιοποιήσει στις 12 Φεβρουαρίου και η κινεζική εταιρεία Rongfeng Holding Group σε συνεργασία με τη Shanghai Gongbao Business Consulting Co, μέσω σχετικής ανακοίνωσης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Οπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία των δύο εταιρειών, υπό την επωνυμία Shanghai Gongbao, επιθυμεί να αγοράσει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, στον απόηχο της κατάρρευσης του deal με την Exin. Ενδιαφέρον στις εξελίξεις έχει το γεγονός ότι οικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας για τη συναλλαγή έχει αναλάβει ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

 

 

Πηγή: καθημερινή, της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

 

 

 

 

ΑΣΒ