tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σε σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται ο προστατευτισμός

Σε μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο εξελίσσεται σταδιακά ο προστατευτισμός που προτάσσουν διάφορες χώρες στον οικονομικό τους ανταγωνισμό μεταξύ τους και ιδίως οι ΗΠΑ με την Κίνα.

Δείτε παρακάτω διάφορες ειδήσεις σχετικά με το θέμα.

Η ΕΕ τονίζει ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία

Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν, στις 28/6/2019, εναντίον της ζημίας που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι τριβές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο, καθώς ξεκινά στην Οσάκα της Ιαπωνίας η σύνοδος της G20.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Σι Τζινπίνγκ: Ο προστατευτισμός καταστρέφει την παγκόσμια εμπορική τάξη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε  το γεγονός ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.

«Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (…). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», επέμεινε ο Κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Σε αυτές τις συνθήκες, συμπλήρωσε ο Σι, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Βλ. Πούτιν: Το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΥ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική, διότι το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».

Έκκληση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σ. Άμπε να σταλεί μήνυμα υπέρ του «ελεύθερου και δίκαιου» εμπορίου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.

Κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου της G20 στην Οσάκα, ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας. «Σήμερα, θέλω να συζητήσουμε με τους ηγέτες μέτρα για να αυξηθεί κι άλλο η ορμή προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ», τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πρόσθεσε.

Η σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου. Η σύνοδος, στην οποία διακυβεύονται πολλά, ξεκίνησε με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.

ΔΝΤ: Οι εντάσεις στο εμπόριο δεν θα ωφελήσουν κανένα

Koυάλα Λουμπούρ (Χinhua) – Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα μακροπρόθεσμα δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο και Γκαλερί Τέχνης της Bank Negara Malaysia, της κεντρικής τράπεζας της Μαλαισίας, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις δεν ευνοούν το παγκόσμιο εμπόριο και χώρες όπως η Μαλαισία, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα βιώσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. «Δεν εκφράζουμε μια πολιτική άποψη αλλά αυτό που βλέπουμε και παρατηρούμε ότι αυτές οι εντάσεις στο εμπόριο, οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι επωφελείς για κανέναν», δήλωσε.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι οι εντάσεις στο εμπόριο θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη χρονιά, καταδεικνύοντας τους δασμούς 25% σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε ότι οι εντάσεις στο εμπόριο θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και η δουλειά που έχουμε κάνει στο ΔΝΤ υποδεικνύει ότι φοβόμαστε πιθανόν μια μείωση κατά 0,5% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2020», ως αποτέλεσμα των δασμών, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι οι βραχυπρόθεσμες εκτροπές της εφοδιαστική αλυσίδας σε άλλες χώρες ίσως φαίνεται ότι προσφέρουν ευκαιρίες αλλά αυτές δεν εξελίσσονται απαραίτητα σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Άρα κανείς δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

 

Πηγές: Χinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β