tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σε χρηματοδοτική ασφυξία οι μικρομεσαίοι

το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώθηκε, τον Ιούλιο του 2013, στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωζώνη!

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρά τις διακηρύξεις, τα προγράμματα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις καλές πολιτικές προθέσεις, η αλήθεια των αριθμών για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων παραμένει σκληρή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης του υπολοίπου της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες συνέχισε να εντείνεται σχεδόν αδιάλειπτα από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Ειδικότερα ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες-ατομικές επιχειρήσεις και ιδιώτες-ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα) κατέγραψε μικρές διακυμάνσεις το επτάμηνο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013, και διαμορφώθηκε σε -4,0% τον Ιούλιο του 2013 έναντι του Δεκεμβρίου του 2012.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώθηκε, τον Ιούλιο του 2013, στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωζώνη! Ειδικότερα, το πραγματικό επιτόκιο των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 49 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 6,64%, και το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα σημείωσε άνοδο κατά 54 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 5,07%.  Τα επιτόκια αυτά, με συνεχή πτώση του τζίρου και πέρα από τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι τράπεζες, κάνουν, στην ουσία, απαγορευτική τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Με την κρίση να βρίσκεται στο ζενίθ, το ΑΕΠ  να πέφτει κατά 4% το 2013 και με υποτιθέμενη αναιμική πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 0,6% το 2014, οι όροι ανάπτυξης είναι σχεδόν μηδενικοί και το μέλλον των μικρομεσαίων δεν διαγράφεται καλύτερο. Ωστόσο πάντα παραμένει ανοικτή η πρόταση των επιμελητηρίων και των οργανώσεων των μικρομεσαίων για μια γενναία στροφή στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων από όπου μπορεί να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στην οικονομική αναθέρμανση και στην απασχόληση κάτι απολύτως αναγκαίο.

 

Προγράμματα και αντιφάσεις

 

Η πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας με διάφορα προγράμματα δεν έχει ακόμη αρχίσει να αποδίδει στην αγορά παρά τις νομοθετικές προόδους που έχουν σημειωθεί.

 

Από τον Ιανουάριο του 2013 εφαρμόζεται η Συμφωνία με την ΕΤΕπ για την παροχή εγγυήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τον Απρίλιο έχει τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις. Τέλος, έχει υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ για «ομόλογα-έργου», με στόχο την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης για έργα υποδομής για την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης. Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία νέος μηχανισμός στο πλαίσιο του οποίου το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα χορηγεί βραχυπρόθεσμες πιστώσεις προς τις ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτούν την προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό.

 

Όλα αυτά ενώ είναι μέτρα κατ αρχήν θετικά, πρακτικά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μεγάλη αντίφαση μεταξύ διακηρύξεων, πολιτικών προθέσεων και πραγματικής οικονομίας.