- 26/04/2013
Σφοδρή επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα λογιστών – φοροτεχνικών
«Είναι σαν να λέμε ότι μετά από κάποια χρόνια εμπειρίας η νοσοκόμα θα μπορεί να ασκεί δικαιώματα γιατρού και να… χειρουργεί»!
Η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της ενίσχυσης του ενδοκλαδικού ανταγωνισμού κατέθεσε τροποποίηση στο πολυνομοσχέδιο με την οποία στην ουσία ανατρέπει το θεσμικό πλαίσιο διακριτής, κατά τάξη, άσκησης του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού αναλόγως των πιστοποιημένων τίτλων σπουδών και προσόντων.
Στην ουσία η τροποποίηση ανοίγει το δρόμο για την άσκηση επαγγέλματος ανώτερης τάξης σε λογιστές με κατώτερα πτυχία μειώνοντας τα χρόνια εμπειρίας ως προϋπόθεση και μετατρέποντάς τα σε θεωρητική επαγγελματική εκπαίδευση, δίνοντας και το ανάλογο επαγγελματικό δικαίωμα! Όπως χαρακτηριστικά είπε ένα στέλεχος του κλάδου των φοροτεχνικών «είναι σαν να λέμε ότι μετά από κάποια χρόνια εμπειρίας η νοσοκόμα θα μπορεί να ασκεί δικαιώματα γιατρού και να… χειρουργεί»!
Ταυτόχρονα η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την άλωση του επαγγέλματος από λίγες ξένες και ντόπιες μεγάλες εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών οι οποίες θα αξιοποιήσουν «κατάλληλα» τη νέα νομοθεσία με τη σύνθεση του εργατικού προσωπικού τους σε βάρος των επαγγελματιών λογιστών – φοροτεχνικών.
Την έντονη αντίδρασή τους στην τροποποίηση εξέφρασαν η ΠΟΦΕΕ, οι ενώσεις λογιστών – φοροτεχνικών καθώς και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).
Ο κλάδος μιλάει για ισοπεδωτική και ύποπτη ενέργεια πράγμα που έκανε τον πρόεδρο του ΟΕΕ κ. Γιώργο Κυδωνάκη να αναρωτηθεί:
«Σε τι λοιπόν συμβάλει η διαλυτική απαίτησή; μήπως στην υλοποίηση των απαιτήσεων των οργανωμένων συμφερόντων, των ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών που επιθυμούν να αλώσουν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού σε βάρος 60.000 οικογενειών;»
Η τροποπολογία και το σχόλιο του ΟΕΕ
Η τροποποίηση στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
Η περ. α. της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2515/1997 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«α. Επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Β΄ τάξης χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, οι οποίοι ασκούν επί δώδεκα (12) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους κατόχους απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου κλάδου Οικονομίας, οι οποίοι ασκούν επί δέκα (10) έτη από τη λήψη του απολυτηρίου τους το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους κατόχους πτυχίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Λογιστικής, οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή ή στους αποφοίτους των μακροχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.), οι οποίοι ασκούν επί οκτώ (8) έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή.»
Επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Β΄ τάξης χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος στα μέλη του Ο.Ε.Ε., στους πτυχιούχους τμημάτων Οικονομικής κατεύθυνσης των Πανεπιστημίων, στους πτυχιούχους των Τμημάτων Οικονομικής κατεύθυνσης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και στα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις επαγγελματικών προσόντων του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78).»
Το σχόλιο του ΟΕΕ
«Το ΟΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί μείωση των ετών άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού για την κατηγορία των μη πτυχιούχων που απαιτούνται για την χορήγηση της επαγγελματικής ταυτότητας Β τάξης για τους λόγους:
-Τα έτη σπουδών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καταστούν ισοδύναμα γνωστικά με τα 3 έτη Λυκειακής Εκπαίδευσης και θα ισοπεδωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα με βάση τις γνώσεις που παρέχει το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα χωρίς το οικονομικό και κοινωνικό εκάστοτε όφελος για τη χώρα να είναι ανάλογο με το κόστος και την ποιότητα σπουδών.
-Δεν θα διασφαλισθεί η αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων –φορολογικών στοιχείων .
– Αναιρούνται οι δεσμεύσεις για την αναβάθμιση του ρόλου λογιστή φοροτεχνικού».Οι θέσεις του ΟΕΕ είναι:
Οι υφιστάμενοι εμπειροτέχνες Λογιστές Φοροτεχνικοί και οι απόφοιτοι ΙΕΚ και Λυκείων να εξαντλούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σε επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό σύστημα (βοηθοί λογιστές)
Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ εξελίσσονται ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας και την επαγγελματική τους κατάρτιση σε τρία επίπεδα:
α) Απλογραφικό εισαγωγής (1 χρόνο)
β) Διπλογραφικό μέχρι 1.500.000 (3 χρόνια)
γ) Διπλογραφικό άνω των 1.500.000
Συνάντηση με βουλευτές
Η κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας πραγματοποίησε στις 25/4 συνάντηση με τους Οικονομολόγους Βουλευτές όλων των Κομμάτων στους οποίους εξέθεσε τις θέσεις του κλάδου για το πρόβλημα της άσκησης του επαγγέλματος. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Γιώργος Κυδωνάκης δήλωσε τα εξής:
«Η ισοπεδωτική αυτή ενέργεια του κ. Υφυπουργού απαξιώνει το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού, οδηγεί στη διάλυση του επαγγέλματος και στο χάος της αγοράς, καθιστά τον επαγγελματία Οικονομολόγο Λογιστή – Φοροτεχνικό άβουλο, υποβαθμίζει την Ανώτατη Οικονομική Εκπαίδευση , οδηγώντας στην απογοήτευση και απόγνωση χιλιάδες νέους που φοιτούν στα Οικονομικά Πανεπιστήμια και τις Οικονομικές Σχολές της Χώρας, αφού παρεμβαίνει απαξιωτικά για το επίπεδο τριτοβάθμιας μόρφωσης των Οικονομολόγων, εξομοιώνοντας τον πτυχιούχο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με τον απόφοιτο Επαγγελματικού Λυκείου και ΙΕΚ.
Παρά τις εμμονές μερικών ας γίνει κατανοητό ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την πρακτική εμπειρία, γιατί απλά η Λογιστική είναι επιστήμη με τεχνικές εξειδικεύσεις και εντάσσεται στη γενικότερη ενότητα της Οικονομίας και στην Πανεπιστημιακή Οργάνωση της Ελληνικής Παιδείας. Επομένως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις γνώσεις , τις ικανότητες και τις δεξιότητες που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε τι λοιπόν συμβάλει η διαλυτική απαίτησή; μήπως στην υλοποίηση των απαιτήσεων των οργανωμένων συμφερόντων, των ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών που επιθυμούν να αλώσουν το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού σε βάρος 60.000 οικογενειών;».
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση του Επαγγέλματος Λογιστή – Φοροτεχνικού υπογράμμισε ότι:
«το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού είναι πλήρως απελευθερωμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3919/12,
είναι σωστά οργανωμένο και ολοκληρώνεται η ποιοτική οργάνωσή του με την ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΣΙΔ και την εφαρμογή του διεθνούς προτύπου ISO 17024,
η υπάρχουσα δομή οργάνωσης του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και κατά συνέπεια τη δημόσια δαπάνη,
οι αμοιβές των Λογιστών Φοροτεχνικών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν είναι προϊόν ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ λογιστών φοροτεχνικών και επιχειρηματιών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και προϊόν Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους μισθωτούς,
δεν υπάρχουν εμπόδια στην εισαγωγή, εξέλιξη και άσκηση του επαγγέλματος των Λογιστών Φοροτεχνικών, αφού η εισαγωγή και η εξέλιξη εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο την επαγγελματική εμπειρία, τη διαρκή επιμόρφωση και συντήρηση της γνώσης με σεμινάρια που παρέχονται δωρεάν από το Ο.Ε.Ε και τέλος
η άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς».