tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών για την α’ κατοικία

“Ανάγκα και θεοί πείθονται” λέει το σοφό ρητό, που ταιριάζει γάντι στις διαβουλεύσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, μετά από την εκπνοή των σχετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη. Κι αυτό γιατί ενώ στις αρχές της εβδομάδας, η ρήξη ήταν ορατή και το ενδεχόμενο παράτασης σφόδρα πιθανό, μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οι τράπεζες και η κυβέρνηση κατάφεραν να συμφωνήσουν εκεί που διαφωνούσαν κάθετα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα ρύθμισης- προστασίας α’ κατοικίας, προϋποθέτει τα εξής:

  • το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή χωρίς τόκους. Ειδικά για τα επαγγελματικά δάνεια, που έχουν ληφθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας, θα αθροίζονται όλα τα δάνεια του επιχειρηματία
  • η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (για τρίτεκνους- πολύτεκνους
  • η δυνατότητα “κουρέματος” θα παρέχεται μόνο στις περιπτώσεις, όπου ο λόγος αξίας ακινήτου/ οφειλής είναι πάνω από 1:1,2
  • η επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής θα φτάνει ως τα 25 χρόνια αλλά και με ηλικιακό κριτήριο
  • το επιτόκιο των νέων δόσεων θα είναι το Euribor + 2%

Ειδικά όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, ξεκινάνε από τις 12.500 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν στις 21.000 για ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και πλαφόν τις 36.000 ευρώ. Αδιευκρίνιστο είναι πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση της δόσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το προφανές είναι ότι οι πιέσεις από τους “έξω” άρχισαν να γίνονται ασφυκτικές, καθώς το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων είναι το κυρίαρχο για τη μεταμνημονιακή ελληνική οικονομία. Και κάπως έτσι, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, με ορισμένα μόνο θέματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως το τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής στο ισχύον πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.