Συνάντηση ΟΒΕ – ΑΑΔΕ για τα προβλήματα διανομής πετρελαίου θέρμανσης

Μετά από πολύωρο διάλογο αντιπροσωπείας του Προεδρείου της ΟΒΕ με συμμετοχή του φοροτεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Γ. Χριστόπουλου , και του εκπροσώπου  των εταιρειών πληροφορικής κ. Γιάννη Τριανταφύλλου με τα στελέχη της ΑΑΔΕ, στις 14 Οκτωβρίου 2019, και με θέμα την επίλυση επειγόντων προβλημάτων των πρατηρίων στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ενημερώνει τους πρατηριούχους για τα εξής:

Τα στελέχη της ΑΑΔΕ, κατανόησαν το θέμα με τις δυσκολίες έκδοσης μηχανογραφημένου τιμολογίου στην εκτός πρατηρίου  διανομή πετρελαίου θέρμανσης, αλλά ανέφεραν τη σχετική ΠΟΛ που προβλέπει σήμανση με ΦΗΜ.

Ειδικότερα:-

Για λιανικές πωλήσεις εκτός πρατηρίου, στις αποδείξεις λιανικής, δεν αλλάζει τίποτα, θα ισχύσει ό,τι και πέρσι.

-Για πωλήσεις σε μπιτόνια από το πρατήριο, δεν αλλάζει τίποτα, ισχύει, ό,τι και πέρσι.

-Όσονα φορά τις τυχόν πωλήσεις χονδρικής, πετρελαίου θέρμανσης (με τιμολόγια) εκτός πρατηρίου, δεν δόθηκε λύση έκδοσης με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και για τις αποδείξεις λιανικής, ενώ η ΟΒΕ ζήτησε να ισχύσει ότι ισχύει και για τις λιανικές πωλήσεις.

-Επίσης τέθηκε το ζήτημα της επιβολής υψηλών προστίμων στις περιπτώσεις καθυστέρησης ενημέρωσης- μετάδοσης δεδομένων μέσω του ΦΗΜ, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη η ΟΒΕ, αναζητώντας πολιτική λύση, θα αποστείλει επείγον υπόμνημα στον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ζητώντας παρέμβαση με αίτημα:

-Να ισχύσει για τυχόν πωλήσεις χονδρικής εκτός πρατηρίου το ίδιο καθεστώς έκδοσης τιμολογίου, με τις αποδείξεις λιανικής .

-Να μην ισχύσουν τα υψηλά πρόστιμα για τις περιπτώσεις μη διαβίβασης ή τεχνικής αδυναμίας διαβίβασης στοιχείων ΦΗΜ,

-Να μην ισχύσουν  πρόστιμα στις περιπτώσεις που υπάρχει αποδεικτικό παραγγελίας εγκατάστασης φορολογικού μηχανισμού, αλλά η εγκατάσταση καθυστερεί, χωρίς υπαιτιότητα του πρατηριούχου.

Για ότι νεότερο προκύψει η ΟΒΕ θα ενημερώσει αμέσως τους πρατηριούχους.