Σκάνδαλο Novartis: τι είναι;

Η κορυφή του παγόβουνου και τα χαμένα λεφτά των ασφαλισμένων

Μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού που σέρνονταν χρόνια, ήρθε και επίσημα στη δημοσιότητα ταράσσοντας την κοινωνία και την πολιτική ζωή. Πέρα από την ουσία που αφορά στη χαριστική διαρροή τεραστίων διαστάσεων ποσών προς μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία, τη Novartis, η υπόθεση όπως ανακοινώθηκε φέρει εμπλεκόμενους πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς!

 

Η υπόθεση με τη δικογραφία διαβιβάζεται σήμερα, 6/2/2018, στη Βουλή καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς «σκόνταψαν» και δεν έχουν δικαίωμα έρευνας σε ενδεχόμενες ευθύνες για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.
 

Η κορυφή του παγόβουνου και τα χαμένα λεφτά των ασφαλισμένων

 

Το σκάνδαλο έρχεται ως υπόθεση με μίζες και χρηματισμούς καθώς και παράνομες τιμολογήσεις φαρμάκων ευνοϊκές για την εταιρεία. Θα ελεγχθεί δηλαδή αν και ποιοι δημόσιοι λειτουργοί και ιδιώτες, προσπόρισαν οφέλη με ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις για να διαβιβαστούν τεράστια ποσά από το δημόσιο και τους ασθενείς προς την εταιρεία.

 

Για τους ασφαλισμένους όμως που έχουν πληρώσει το «μάρμαρο» είναι εντελώς αμφίβολο αν ωφεληθούν κάποια ελάχιστα ποσά από αυτά που μεταφέρθηκαν στην πολυεθνική. Υπενθυμίζουμε ότι από παρόμοια σκάνδαλα όπως της Ζήμενς και άλλων περιπτώσεων τα ποσά στην ουσία απωλέσθηκαν και έμειναν κάποιες επιστροφές μικροποσών  από χρηματισμό.

 

Κατά πόσο τώρα από τις εκατοντάδες εκατομμύρια που καρπώθηκε η εταιρεία είναι δυνατόν να επιστρέψουν; Ανύπαρκτες οι ελπίδες που γίνονται ακόμη πιο μικρές όταν κυκλοφορεί ευρέως ότι οι ευθύνες θα έχουν παραγραφεί.

 

Το πρόβλημα για τα ποσά που χάθηκαν, μπορούμε να το υπολογίσουμε αν σκεφτούμε ότι πολλά κράτη έχουν καθιερώσει και επισήμως την απαλλαγή ποσών ίσων με το 2% του τζίρου ως «ελεύθερα» μη αιτιολογούμενα έξοδα! Είναι μια «αθώα» διάταξη που νομιμοποιεί τις μίζες με σκοπό την προώθηση πωλήσεων εταιρειών προς τρίτους, με άλλα λόγια αφορά κονδύλια χωρίς παραστατικά σε ποιους και γιατί δίνονται ή αλλιώς τις μίζες και την εξαγορά συνειδήσεων και δημόσιων λειτουργών. Έτσι για κάθε 2 εκ. μίζες που έλαβαν οι εμπλεκόμενοι, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι περί τα 98 εκ. έμπαιναν χωρίς αντάλλαγμα μέσω των υπερτιμήσεων, στα ταμεία των εταιρειών που εμπλέκονταν. Οι μίζες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνο!

 

Ας ελπίσουμε πάντως ότι τελικά η υπόθεση θα  διαλευκανθεί πλήρως και δεν θα είναι σαν αυτές που από τη δεκαετία του 1950 έχουν μπει στο αρχείο κάτω από τις πιέσεις διαφόρων δυνάμεων, ούτε θα παραγραφεί.

 

Η στήλη δεν εμπλέκεται στο πολιτικό μέρος του σκανδάλου, αυτό είναι δουλειά της Βούλας. Αυτό στο οποίο στέκεται, είναι τα τεράστια ποσά που έχασαν οι ασφαλισμένοι και η χώρα. Αυτά πονάνε περισσότερο και αυτά είναι που η ιστορία έχει δείξει ότι δεν επιστρέφουν ποτέ!

 

ΑΣΒ

 

 

 

Η υπόθεση χωρίς αναφορές σε ονόματα.

 

Σημειώνουμε από πριν ότι οι πολιτικοί των οποίων τα ονόματα ανέφεραν μέσα ενημέρωσης, προέβησαν σε διάψευση κάθε εμπλοκής. Αναμένοντα οι εξελίξεις με την έρευνα από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή.

Πρόκειται για υπουργούς που υπηρέτησαν στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την επίμαχη περίοδο, και από τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλέξει οι Εισαγγελείς προκύπτει η εμπλοκή τους στην διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας το πρώτο μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κατά συνέπεια η Βουλή θα κληθεί να αποφανθεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής των πολιτικών αυτών προσώπων σε τυχόν αξιόποινες πράξεις. Η παραπομπή στη Βουλή προφανώς δεν συνιστά απόδειξη ενοχής.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών αλλά και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis καθώς και για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρωμικου χρήματος) συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, σημειώνοντας ότι υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να «εκτοξευθεί» η φαρμακευτική δαπάνη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε ποσοστά διπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος.

Με τη σειρά του, ο κ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ενώ επιβεβαίωσε, όπως και ο κ. Κοντονής, ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί ο πρόεδρος της Novartis. «Αν έχει διαφύγει» τόνισε, «τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι θέλει να κρύψει. Ελπίζω ότι θα εμφανιστεί». Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων, ενώ κάλεσε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις, να μην το κάνουν, γιατί εκτίθενται. Όπως εξήγησε, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ' ευκαιρία αυτής. Η έρευνα συνεχίζεται, κατέληξε.