Σώθηκαν οι συντάξεις;

Δεν χρειάζεται να πάμε στα παραμύθια του Χότζα για να καταλάβουμε πόσο «ικανοποιημένοι» πρέπει να είμαστε

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που θα είναι «εκτός ατζέντας» στη συνεδρίαση της Δευτέρας και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 3/12, πέρασε από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη, «χωρίς ενστάσεις», μετά και τη «θετική αποτίμηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Έτσι η κυβέρνηση θεωρεί ότι «έσωσε» τις συντάξεις από ένα μέτρο που η ίδια προ-νομοθέτησε. Δεν χρειάζεται να πάμε στα παραμύθια του Χότζα για να καταλάβουμε πόσο «ικανοποιημένοι» πρέπει να είμαστε!

 

Έτσι όμως μας λέει ότι οι έως τώρα αντιασφαλιστικές ανατροπές αρκούν προς το παρόν. Ποιο όμως είναι το «παρόν» που έχει ήδη εφαρμοστεί από το παρελθόν των μνημονίων;

 

— Με το 3ο μνημόνιο αύξησε την παρακράτηση για τον κλάδο Υγείας στις κύριες συντάξεις (από το 4% στο 6%) και στις επικουρικές (από 0% σε 6%).

— Νομιμοποιώντας όλες τις προηγούμενες αλλαγές, προχώρησε σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 67ο έτος ηλικίας, ενώ εφαρμόζοντας διάταξη του 2ου μνημονίου, μείωσε κατά 20% τις κατώτερες συντάξεις σε νέους συνταξιούχους.

— Στη συνέχεια, με τον νόμο Κατρούγκαλου, επέφερε νέο «τσεκούρι» σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους ύψους 8,2 δισ. ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 – 2019!

— Με τον ίδιο νόμο, δρομολογήθηκαν η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά μέχρι το 2019, που σημαίνει επιπλέον απώλειες ύψους 2,9 δισ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους στην τετραετία, η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων (απώλειες 1,026 δισ. ευρώ στην τετραετία), οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (832 εκατ. ευρώ) και πρόσθετη εισφορά για την επικουρική σύνταξη, που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με 1,251 δισ. ευρώ στην τετραετία.

— Παράλληλα, από όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, αφαιρεί με το νέο τρόπο υπολογισμού 689 εκατ. ευρώ μόλις την πρώτη τετραετία, ενώ ακόμα 369 εκατ. ευρώ θα πετσοκόψει από την καρατόμηση των νέων συντάξεων χηρείας.

 

Έτσι είναι το «παρών» και έτσι «σώθηκαν» οι συντάξεις!

 

 

Β