Στα 9,690 δισ ευρώ οι νέες οφειλές στην εφορία ως το Νοέμβριο

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα χρέη προς τις εφορίες, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πιεστικό αίτημα φυσικών και νομικών προσώπων για μια νέα ρύθμιση οφειλών, που θα καθιστά δυνατή την επανεκκίνηση νοικοκυριών- επιχειρήσεων μετά από την πολυετή κρίση.

Τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που σταματάνε στην 1η Νοεμβρίου, δείχνουν ότι από την αρχή του 2018 οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 9,690 δις ευρώ, με αποτέλεσμα παλιές και νέες οφειλές να ξεπερνούν τα 104 δισ ευρώ. Σε σύγκριση, δε, με τον Οκτώβριο καταγράφεται αύξηση των χρεών κατά 857 εκατ. ευρώ (ελαφρώς μικρότερη από την περσινή αύξηση των 1,189 δις ευρώ) εκ των οποίων τα 801,2 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

Πιο αναλυτικά, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 180,2 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει ακόμα εικόνα πώς πήγαν οι πληρωμές στο τέλος Νοεμβρίου, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 169,8 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 282,8 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47,2 εκατ. ευρώ.

Αυτό που «καίει» τους οφειλέτες είναι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ο ρυθμός επιβολής των οποίων έχει μειωθεί, μεν, αλλά εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Τα νεώτερα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καταγράφουν 7.083 νέες περιπτώσεις φορολογούμενων, επί των οποίων επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Συνολικά, 1.162.736 φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατασχέσεις  και περιμένουν στον… προθάλαμο άλλες 674.190.