Στα «τυφλά» οι έμποροι για τις αλλαγές στις ψηφιακές πληρωμές

Αποκαρδιωτικά, συνάμα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα μελέτης για το πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι οι λιανέμποροι εν όψει των νέων κανονισμών ασφαλείας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Συγκεκριμένα, οι έμποροι λιανικής δεν είναι ενήμεροι για τους νέους κανονισμούς, που τίθενται σε εφαρμογή το 2019 για την παροχή Strong Customer Authentication (SCA). Αν και η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου λειτούργησε υποστηρικτικά για πολλούς εμπόρους, έρευνα της Mastercard αποκαλύπτει ότι το 75% των επιχειρήσεων δεν έχει ενημερωθεί για την επικείμενη εφαρμογή του νέου προτύπου ασφαλείας, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2019.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σ’ ένα μικρό δείγμα ηλεκτρονικών εμπόρων σε όλη την Ευρώπη, παρά τις επικείμενες αλλαγές, μόλις το 14% των Ευρωπαίων λιανοπωλητών υποστηρίζει ήδη το SCA. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 51% δηλώνει είτε ότι θα είναι έτοιμο μετά τον Σεπτέμβριο του 2019, είτε ότι δεν έχει κανένα πλάνο υποστήριξης.

“Οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για την αλλαγή στις ψηφιακές πληρωμές ώστε να αποφευχθεί η δυσαρέσκεια των πελατών”, τονίζει η έρευνα, σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα είναι σχεδιασμένο, ώστε να βελτιώνει την εμπειρία των ψηφιακών πληρωμών, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το νέο σύστημα αξιοποιεί μεθόδους ελέγχου ταυτότητας σε πραγματικό χρόνο, όπως οι δυναμικοί κωδικοί πρόσβασης και βιομετρικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων, των χαρακτηριστικών του προσώπου, της ίριδας και της φωνητικής αναγνώρισης.

πηγή: ΣΕΠΕ