ΒΙΒΛΙΑ

«Startups: Από την ιδέα στην παγκόσμια αγορά»

24 «χρυσοί κανόνες» της πορείας από την ιδέα στην επιχείρηση και στην παγκόσμια αγορά.

 

Μια ιδιαίτερη παρουσίαση βιβλίου που αφορά τη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Πρόκειται για το βιβλίο του κ. Λευτέρη Παπαγεωργίου «Startups από την ιδέα στην παγκόσμια αγορά», εκδόσεις «ΦΕΡΕΝΙΚΗ».

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και επιμελητηριακής κοινότητας, επιχειρηματίες με επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών και άνθρωποι της Εκπαίδευσης.

Η παρουσίαση περιείχε σειρά περιπτώσεων ίδρυσης και λειτουργίας startups (νεοφυών) επιχειρήσεων, οι δυσκολίες, οι διαδρομές, η γραφειοκρατία, οι ατελείωτες ώρες επιχειρηματικών και πρακτικών παραγωγικών εργασιών, οι μεγάλες δυσκολίες και τα «40 κύματα» που προηγήθηκαν, πριν αυτές καταφέρουν να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να αναγνωριστούν. Σημαντικό μέρος των προσπαθειών αφορούσε την εξωστρέφεια και την επιβεβαίωση στο εξωτερικό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα αυτές οι υπηρεσίες και τεχνολογίες έχουν μικρό έδαφος εφαρμογών που δεν μπορεί να δώσει οξυγόνο επιβίωσης τέτοιων εταιρειών.

Η παγκοσμιοποίηση, όπως φάνηκε, είναι το έδαφος στο οποίο αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να κινηθούν, όπως το ψάρι στο νερό, και να καλύψουν ανάγκες όπου γης, κάτι που σημαίνει πλέον υψηλότατο καταμερισμό εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τεχνολογία γκρέμισε αποστάσεις και σύνορα!

Η πορεία των καινοτόμων επιστημόνων – επιχειρηματιών από την ιδέα στην υλοποίηση, δεν είναι σπαρμένη με τριαντάφυλλα και χρήμα. Γιατί η ιδέα ενθουσιάζει μεν όταν η πράξη λείπει και αναπληρώνεται με φαντασία, αλλά όταν ξεκινάει η υλοποίηση μύρια όσα εμπόδια, εξωτερικά και εσωτερικά, πρέπει να ξεπεραστούν πριν φτάσουν στο πρώτο «τέλος» της μακράς πορείας τους, που είναι η μετατροπή της ιδέας σε πράξη αναγνωρίσιμη στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και προϊόντα.

Αυτή η πορεία καταγράφεται στο βιβλίο με 24 «χρυσούς κανόνες» που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να έχει υπόψη από την έναρξη του εγχειρήματος. Κανόνες βγαλμένες από πραγματική έρευνα στους ανθρώπους των επιχειρήσεων και της καθημερινής ζωής, οι οποίοι μιλάνε για το εγχείρημά τους. Αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας ανέλυσε σειρά δικών του εγχειρημάτων, επισημαίνοντας τις πλευρές των αποτυχιών και των επιτυχιών. Πιο πολύ θα λέγαμε στάθηκε στις αποτυχίες γιατί οι επιτυχίες απογειώνουν την φαντασία αλλά οι αποτυχίες προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Η διαλεκτική μείξη και δημιουργική χημεία φαντασίας και πραγματικότητας είναι ο πρώτος όρος εκκίνησης.

Οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες πριν επιχειρήσουν σε επιχειρήσεως νέων τεχνολογιών καλό είναι να συμβουλευτούν το βιβλίο και να  δουν τι πρέπει να προσέξουν σε κάθε βήμα από την ιδέα μέχρι την έξοδο στις αγορές.

Όπως ό ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου, στην επιχειρηματικότητα τίποτα δεν χαρίζεται, ούτε υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Ο  κάθε επιχειρηματίας πρέπει, με τον δικό του τρόπο, να κατακτήσει μια θέση στον ήλιο των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Αρχίζει δε με την κατάρριψη εύκολων φαντασιώσεων που τις προσφέρουν για συνταγές όσοι δεν γνωρίζουν.

Όπως αναφέρει:

«Όσο και να το θέλεις, το σύμπαν δε θα συνωμοτήσει για να τρέξεις γρηγορότερα από τον Usain Bolt!

Όσο και να το σκεφτείς, δε θα γίνεις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όσο και να διαλογιστείς και να οπτικοποιήσεις την απονομή των μεταλλίων, δε θα γίνεις έτσι απλά Ολυμπιονίκης.

Κατά τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει η μαγική συμβουλή για επιτυχία στην επιχειρηματική πορεία.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να πάρεις τις δύσκολες αποφάσεις. Δεν υπάρχει συνταγή για να βγάλεις την εταιρία σου από αυτό που μοιάζει αδιέξοδο

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο που θα σε βοηθήσει να ανακοινώσεις ότι η εταιρία σου δεν πηγαίνει καλά και θα πρέπει να απολύσεις τους ανθρώπους σου. Ανθρώπους με οικογένειες και φίλους, με τους οποίους περάσατε αμέτρητες ώρες για να χτίσετε μαζί το δικό σου όνειρο.

Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να γίνεις ο Bill Gates.

Ούτε για να παίξεις στο NBA.

Υπάρχουν, όμως, πολλές συμβουλές και πληθώρα πληροφοριών, που θα σε βοηθήσουν και θα σε προετοιμάσουν, όσο καλύτερα γίνεται.

Σωστές και λάθος πληροφορίες! Μπορείς να διαβάσεις εκατοντάδες βιβλία αλλά δε θα μπορείς να Βελτιώσεις τις εταιρικές διαδικασίες γιατί
ακόμα δεν υπάρχει καμία διαδικασία στην εταιρία σου. Δε θα υπάρχουν
τρόποι να μειώσεις το κόστος παραγωγής σου γιατί η εταιρία σου ακόμα
δεν έχει παραγωγή.

Πολλά από τα πράγματα που θα διαβάσεις σε βιβλία -κυρίως σε αυτά που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού- έχουν ελάχιστη ουσιαστική πληροφορία για σένα, γιατί τα περισσότερα συγγράμματα αναφέρονται σε καταστάσεις που θα αντιμετωπίσεις όταν ξεπεράσεις τις παιδικές ασθένειες και βγεις στην αγορά.

Όπως είπε και ο συγγραφέας Reid Hoffman «Επιχειρηματίας είναι αυτός που πηδάει από γκρεμό και φτιάχνει ένα αεροπλάνο στη διαδρομή»!

Σε αυτά τα βιβλία, θα μάθεις πώς μπορείς να ανταποκριθείς στις προκλήσεις που θα βρεις στο δρόμο σου, για να πας το τζίρο σου από τα 5 εκατομμύρια στα 50 και μετά στα 500. θα μάθεις πώς θα εξελίξεις την startup σου, που σήμερα έχει μόνο 50 άτομα προσωπικό και 2 εκατομμύρια τζίρο, σε εταιρία που θα αξίζει δισεκατομμύρια.

Γιατί αναφέρονται σε αυτές τις καταστάσεις;

Διότι είναι γραμμένα για ανθρώπους που επιχειρούν στις ΗΠΑ, την πιο καταναλωτική χώρα του κόσμου, με πληθυσμό 300 εκατομμυρίων. Αυτά τα εγχειρίδια, ακόμα και τα βιβλία για startups, αναφέρονται στο σωστό τρόπο να κάνεις προαγωγές, σε δομές και διαδικασίες και στη συχνή επαφή για συγκεκριμένες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρεις με τον CF0’, τον C002 και τον CT03 σου.

Εσύ βρίσκεσαι σε μια αγορά που μέχρι να αποκτήσεις πρόσβαση σε ελάχιστα κεφάλαια, είσαι ο CEO4, ο CFO, ο C00 και όποιος άλλος ξεκινάει από C και τελειώνει σε 0. Εσύ γράφεις τον κώδικα, και στο τέλος της ημέρας πλένεις και τα ποτήρια στο νιπτήρα.

Βρίσκεσαι στην Ελλάδα, χωρίς καμία σχεδόν εσωτερική αγορά, με μηδαμινή δυνατότητα ανάπτυξης λόγω συνθηκών, που αν φτάσεις σε κύκλο εργασιών των 500 χιλιάδων, θα είσαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.

Γιατί το βιβλίο αυτό είναι διαφορετικό;

Σε αυτό το βιβλίο θα βρεις τους κανόνες που θα σε Βοηθήσουν να αποφύγεις πολλές από τις παγίδες που θα βρεθούν στο δρόμο σου, αν αύριο έχεις μια ιδέα και αποφασίσεις να την κάνεις πράξη. Να θυμάσαι ότι οι σωστές σκέψεις και κινήσεις ενός επιτυχημένου επιχειρηματία, δε θα έχουν κατ’ ανάγκη το ίδιο θετικό αποτέλεσμα στη δική σου περίπτωση. Το μόνο που μοιάζει να έχει το ίδιο αντίκτυπο παντού είναι το λάθος.

Και θα κάνεις λάθη. Ξεκάθαρα!

Μέσα από ιστορίες του διεθνούς επιχειρηματικού γίγνεσθαι, από συνεντεύξεις επιτυχημένων επιχειρηματιών και από μια σειρά αναφορών σε πραγματικές καταστάσεις που βίωσαν ξεχωριστοί άνθρωποι, από τον Νοστράδαμο έως τον Warren Buffet, αυτό το βιβλίο προσπαθεί με εύκολο και εύληπτο τρόπο, να δώσει την πληροφορία που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει μια επιχείρηση με τα λιγότερα δυνατά λάθη

Γιατί για κάποιο απόκοσμο λόγο, τα λάθη είναι κοινά για όλους. Και είναι αμέτρητα!»

 

Β