tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στη Βουλή η μάχη για τα επιμελητήρια – 7 βίντεο

Μετά από μεγάλο αγώνα των επιμελητηρίων και την υπογραφή τροπολογίας από 185 βουλευτές η μάχη επιτέλους μεταφέρθηκε και στη Βουλή

Σκληρή μάχη άναψε, στις 29 Απριλίου, στη Βουλή, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας από βουλευτές, για την άρση της διάταξης για μη υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

 

Μετά από μεγάλο αγώνα των επιμελητηρίων και την υπογραφή τροπολογίας από 185 βουλευτές  η μάχη επιτέλους μεταφέρθηκε και στη Βουλή!

 

Οι ομιλητές, όχι μόνο κατηγόρησαν την κυβέρνηση για άρνηση να συζητήσει την τροπολογία, αλλά, υπερασπίστηκαν και τη θέση των επιμελητηρίων για τη διατήρηση της βιωσιμότητας τους.

 

Οι βουλευτές που μίλησαν ήταν οι κ.κ.:

 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

 

Στο μεταξύ, απαντώντας στους βουλευτές, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, στάθηκε εντελώς αρνητικά στις προτάσεις τους, υπερασπίζοντας όχι μόνο την υπογραφή του μνημονίου αλλά, το χειρότερο, λέγοντας πως θεωρεί σωστή τη μετατροπή των δημόσιων αυτών φορέων ανάπτυξης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλάνε υπηρεσίες!

Η συζήτηση διακόπηκε για να συνεχιστεί την επομένη, 30 Απριλίου.

Δείτε σε βίντεο τις παρεμβάσεις βουλευτών κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις».

Η σειρά των βίντεο, είναι με βάση τη σειρά της ομιλίας των βουλευτών στη Βουλή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεων των βουλευτών  

 

 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ:

«Να τονίσω και το θέμα της τροπολογίας που έχουμε καταθέσει εμείς ως ΔΗΜΑΡ, αλλά έχει κατατεθεί και από μία μεγάλη ομάδα Βουλευτών από όλα τα κόμματα και αφορά το θέμα των επιμελητηρίων, δηλαδή το να μην καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, γιατί αυτό πραγματικά συνεπάγεται πάρα πολλές επιπτώσεις στη λειτουργία και διατήρηση αυτού του πολύ σοβαρού θεσμού. Είναι ένας θεσμός που και στην περιφέρεια ενισχύει πάρα πολύ τα τοπικά θέματα και τις δραστηριότητες.

Ευχαριστώ».

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:

"Εγώ θα ψηφίσω μόνο την τροπολογία για τα επιμελητήρια!  Πρέπει να αντιληφθείτε ότι ο αστικός χώρος, η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει ταξίδι. Πρέπει να βρούμε τον καινούργιο προορισμό. Είμαστε νοσταλγοί μιας άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας που ζήσαμε και της Ελλάδας που περιμένουμε".

 

ΕΛΕΝΗ  ΜΑΚΡΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ:

"Κύριε Υπουργέ, τα Επιμελητήρια έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Τα έσοδά τους προέρχονται από τα τέλη παροχής υπηρεσιών που καταβάλλονται από τα μέλη, τους επιχειρηματίες. Δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, η αποδοχή της τροπολογίας δεν προκαλεί απολύτως καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό".

 

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

"… η τροπολογία που επίσης έχει κατατεθεί και αναφέρεται στα επιμελητήρια θα έπρεπε να έχει μια άλλη αντιμετώπιση, κύριε Υπουργέ.

Υπογράφηκε από το σύνολο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν κυβερνητικές ευθύνες, δηλαδή από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και από δεκάδες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων. Είχε υπογραφεί πριν από δύο, τρεις εβδομάδες. Είχε ολοκληρωθεί η συλλογή υπογραφών από περίπου διακόσιους Βουλευτές.

Εγώ δεν προτείνω να αντιδικήσουμε για το αν είναι ισχυρότερη η άποψη του Υπουργού ή των Βουλευτών. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα ήρεμα και συναινετικά και να κάνουμε κάτι καλό. Δεν υφίσταται το ζήτημα ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ετοιμάζεται να μας καταγγείλει για τις εκλογές και όλα αυτά που γράφονται. Είναι ένα θέμα κοινής λογικής.

Όταν διακόσιοι Βουλευτές υπογράφουν όχι επιπόλαια μια πρόταση, νομίζω ότι πρέπει να τύχει μιας άλλης προσοχής. Είναι στοιχειωδώς δημοκρατική υποχρέωση όλων μας, όπως και δική μας υποχρέωση είναι να ακούσουμε τη δική σας οπτική, κύριε Υπουργέ, και κάπου να συγκλίνουμε και να συναινέσουμε.

Εγώ δεν θέλω να υπάρξει κάποια κόντρα: Ή οι διακόσιοι Βουλευτές ή ο Υπουργός.  Το είπα και το επαναλαμβάνω δεύτερη φορά. Δεν μπαίνει έτσι το ζήτημα. Υπάρχουν ζητήματα λογικά και από την πλευρά του Υπουργείου, υπάρχουν και από τη δική μας πλευρά, που κάτι προτείνουμε. Ας βρούμε μια συναινετική οδό για να ρυθμίσουμε κάπως το θέμα".

 

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ:

            "Ταυτόχρονα, παίρνετε μέτρα και χτυπάτε τα επιμελητήρια. Δεν μπορούν να σταθούν. Υπάρχει τροπολογία. Τα επιμελητήρια έχουν βάλει θέμα γι’ αυτά που κάνετε και πρέπει να κάνετε δεκτή την τροπολογία, η οποία έχει κατατεθεί και από τη δική μας πλευρά, από την κυρία Μακρή, από εμένα, από την κυρία Κόλλια και από άλλους συναδέλφους».

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ:

«Τώρα, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, το οποίο, ξέρετε, ξεφεύγει πολύ από την απλή συζήτηση επί μιας τροπολογίας, το οποίο αναφέρθηκε κι από άλλες πτέρυγες της Βουλής. Πρόκειται για την τροπολογία που έχει κατατεθεί για τα Επιμελητήρια. 

Γνωρίζω την απάντηση σας, ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση. Δεν μπορείτε να την κάνετε δεκτή τη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Η συζήτηση, λοιπόν, που τίθεται είναι απλή: Διακόσιοι Βουλευτές έχουν υπογράψει μια συγκεκριμένη τροπολογία. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή, των μελών της Αίθουσας αυτής, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σας λένε ότι αυτή πρέπει να την αλλάξετε. Εσείς λέτε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό -αν δεν κάνω λάθος, κύριε Λοβέρδο- μια τροπολογία να υπογράφεται από τέτοιο αριθμό Βουλευτών.

 Εδώ, λοιπόν, τίθεται σαφέστατα το εξής πολιτικό ζήτημα: Κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης διαπραγμάτευσης της συγκεκριμένης διάταξης υπό την πίεση της διακομματικής αυτής σύμπραξης διακοσίων Βουλευτών. Ξέρετε, αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, όσον αφορά τη γενικότερη διαχείριση της κρίσης στη χώρα".

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

"Είμαστε εκατόν ογδόντα πέντε Βουλευτές για την ακρίβεια, συν τους Βουλευτές του ΚΚΕ τους οποίους δεν επικαλούμαι καθώς δεν συνυπογράφουν με άλλους – δεν θα ήταν αντίθετοι όμως- που έχουμε υπογράψει μια τροπολογία κατά της ρύθμισης πράξης νομοθετικού περιεχομένου, την οποία φυσικά ενσωμάτωσε η Βουλή με νόμο τον Ιανουάριο του 2013, εάν δεν κάνω λάθος. Με αυτήν καταργείται η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια. Η εγγραφή είναι σήμερα υποχρεωτική και με αυτήν την παρέμβαση καθίσταται προαιρετική.

Εάν συζητήσεις το θέμα με ανθρώπους που δεν ξέρουν, θα ακούσεις μια σειρά από επιχειρήματα που θα σου φαίνονται λογικά. Θα σου πει δηλαδή ένας καλοπροαίρετος συζητητής, γιατί να είναι υποχρεωτική η εγγραφή και να μην είναι προαιρετική; Άλλωστε, προϋπόθεση κάθε συλλογικότητας σε ένα δημοκρατικό καθεστώς πρέπει να είναι αυτό. Και αρχίζει μια συζήτηση.

Έχω υπογράψει και εγώ, αλλά έχω τη δυνατότητα και την ευκαιρία να πάρω το λόγο, γιατί το θέμα των Επιμελητηρίων το προσέχω από το 1997, όταν έκανα μια διάλεξη ενώπιον του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου.

Είμαι εξοπλισμένος, λοιπόν, με τα επιχειρήματά μου, κύριε Υπουργέ, για να υποστηρίξω μια τροπολογία την οποία θεωρώ ότι πρέπει να δεχθείτε.

Το πρώτο επιχείρημα υπέρ αυτής της προαιρετικότητας εδράζεται σε ψευδο-νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα.

(…)

Θα έχουμε, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων και τις πολιτικές τους αποφάσεις, κομματικά συνδικάτα που θα βαφτίζονται με τον τίτλο του επιμελητηρίου. Θα είναι όσα και τα κόμματα ή και πολύ περισσότερα από αυτά. Το καθένα θα λέει αυτά που θέλει. Μεταφέρετε το χώρο του άγονου συνδικαλισμού και εκεί, διότι η μόνη αντιπρόταση για το τι θα γίνει εάν αυτά μαραθούν και εκλείψουν είναι ότι θα βρεθούν κάποιοι άνθρωποι, που θα λένε «τι ώρα είναι;», «πότε;», «οσονούπω», «διά τούτο λέγω», δηλαδή επιχειρήματα όλα στον αέρα, που στη βάση τους έχουν νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές αναφορές ή –για να το πω καλύτερα- ιδεολογήματα, γιατί ιδεολογήματα είναι.

Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση που έχουμε πάρει είναι βιαστική. Το θέμα πρέπει να το ξαναδούμε και εσείς ως Υπουργός, που είστε μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός, έχετε μία υποχρέωση να σκεφτείτε λιγάκι δημιουργικά. Είμαστε διακόσιοι Βουλευτές. Εκατόν ογδόντα πέντε έχουμε υπογράψει και κάποιοι άλλοι δεν υπογράφουν για λόγους τακτικής, αλλά είναι στο πλαίσιο. Φέρνετε στα όρια -και τα ξεπερνάτε- τη λεγόμενη «νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης». Εάν το Προεδρείο είναι του κ. Καλαντζή –ο κ. Καλαντζής έχει υπογράψει- και επιτρέψει να γίνει ψηφοφορία, θα ηττηθείτε. Το Σώμα από όλες τις πλευρές του σας λέει: Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Δεν θέλουμε να ανατρέψουμε μία λογική δεκαετιών. Θέλουμε να διατηρηθούν τα όρια ανάμεσα στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και αυτή των Βουλευτών. Σας ζητάμε να το ξαναδείτε. Έχετε μέχρι αύριο καιρό να το υιοθετήσετε γιατί είναι πρωτοφανές αυτό που έχει συμβεί. Δεν ξέρω ποιος συνάδελφος το είπε, αλλά όποιος το είπε έχει δίκιο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό και δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι γίνεται από λαϊκισμό.

Δεν είναι μία αύξηση, μία άρνηση σε μία συνταξιοδοτική μείωση, όπου οι πιο πολλοί θα πουν «όχι» απευθυνόμενοι και στα εκλογικά τους σώματα.

Εδώ είναι κάτι που δεν αφορά κρατικές δαπάνες. Είναι κάτι το οποίο σας  το ζητούν όλες οι πτέρυγες της Βουλής -από το κυβερνών κόμμα υπάρχουν εξήντα επτά υπογραφές στο κείμενο αυτό- και η άρνησή σας θέτει ζήτημα και συνταγματικό".

 

Εντελώς αρνητικός ο κ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε αρνητικός στις προτάσεις των βουλευτώ λέγοντας ότι "Μιας και με ρωτάτε, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αρθεί, διότι για ποιο λόγο να πρέπει να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή; Τα επιμελητήρια θα μπορούν να πουλούν υπηρεσίες, να τις αγοράζουν οι επιχειρήσεις σε εθελοντική βάση όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Άρα δεν είναι το μόνο επιχείρημα που επικαλέστηκα πριν ότι έχουμε υπογράψει και άρα πώς θα πάρουμε την υπογραφή μας πίσω ως χώρα. Αλλά πέραν αυτού δεν το πιστεύω ότι πρέπει, δεν είναι σωστό".