tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στο 10,5 % της συνολικής τουριστικής δαπάνης η οικονομία διαμοιρασμού

Σε 10,5 % της συνολικής τουριστικής δαπάνης ανέρχεται το σύνολο της οικονομίας διαμοιρασμού για το έτος 2018. Βάσει πρόσφατης μελέτης της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το μέγεθος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, της λεγόμενης οικονομίας διαμοιρασμού, σε σχέση με το σύνολο της τουριστικής δαπάνης τα 3 τελευταία χρόνια βαίνει αυξανόμενο: από 8,8 % το έτος 2016, σε 10% το 2017 και 10,5% το 2018. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η οικονομία διαμοιρασμού ως αυτοτελές μέγεθος αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 25%.

Επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου σε ποσοστό 3,6% όταν οι «Διαχειριστές Ακινήτων» μισθώνουν ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα διαθέσουν περαιτέρω σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με την ιδιότητα του υπεκμισθωτή. Αντιθέτως, απαλλάσσονται του τέλους χαρτοσήμου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφόρμας, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όπως έκρινε η ΑΑΔΕ, οι μισθώσεις μέσω πλατφόρμας καλύπτουν βραχυχρόνιες στεγαστικές ανάγκες των αντισυμβαλλομένων και κατ’ επέκταση αντιμετωπίζονται, από πλευράς χαρτοσήμου, όπως οι αστικές μισθώσεις κατοικιών (Ε 2016/2019).

Για κάθε 1 ακίνητο που εντάσσεται στην οικονομία διαμοιρασμού, μειώνονται κατά 2 τα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση στο Δήμο Αθηναίων και κατά 1 στο σύνολο της χώρας. Πρακτικά, εκτός από την ανισορροπία στο πλήθος των προσφερόμενων ακινήτων μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης, η αύξηση κατά 25% της οικονομίας διαμοιρασμού συμπαρέσυρε ανοδικά τις τιμές των ενοικίων μακροχρόνιας μίσθωσης: κατά 9,3% στο Δήμο Αθηναίων και κατά 8,7% στο σύνολο της επικράτειας. Η αναλογία των τιμών αγγίζει το 5:1 μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης, τόσο σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων όσο και σε νησιωτικές περιοχές (Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα).

 

Πηγή: Φοροδοξίες της Grant Thornton

 

Β