tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο: Ως που θα φτάσουν οι φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα;

Δεν είναι ότι με τις αυξήσεις αυτές πλήττονται μόνο οι συγκεκριμένοι κλάδοι όσο ότι πλήττεται άμεσα ή έμμεσα, το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών

Οι πληροφορίες ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης  σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, έφερε νέα αναστάτωση στην αγορά. Δεν είναι ότι με τις αυξήσεις αυτές πλήττονται μόνο οι συγκεκριμένοι κλάδοι όσο ότι πλήττεται άμεσα ή έμμεσα, το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών.

 

Είναι μια «συνήθεια» των κυβερνήσεων, όταν θέλουν να εισπράξουν φόρους, χωρίς αυτό να φαίνεται ως κραυγαλέο αντικοινωνικό μέτρο, όπως πχ η αύξηση του ΦΠΑ, να καταφεύγουν σε αύξηση των ειδικών αυτών φόρων. Επαίρονται  μάλιστα εντελώς υποκριτικά ότι, αυτές οι αυξήσεις έχουν και θετική  κοινωνική διάσταση (!) γιατί αποτρέπουν τους καταναλωτές από… σπατάλες και υπονόμευση της υγείας τους! Φυσικά ο μόνος στόχος τους είναι η αύξηση της είσπραξης φόρων ελπίζοντας ότι οι καταναλωτές… δεν θα προστατέψουν την υγεία και την τσέπη τους!

 

Το ότι όμως όλα έχουν ένα όριο, μάλλον δεν το λαμβάνουν υπόψη. Έτσι το αποτέλεσμα των προηγούμενων αυξήσεων των ειδικών φόρων δεν ήταν και τόσο θετικό για το δημόσιο ταμείο. Η μεν κατανάλωση ποτών έπεσε σημαντικά, τα καύσιμα και ιδιαίτερα το πετρέλαιο θέρμανσης απέδωσαν πολύ κάτω του αναμενομένου και μάλιστα, συνυπολογιζόμενου του επιδόματος θέρμανσης, ήταν κάτω και τις προηγούμενες εισπράξεις και στα τσιγάρα σημειώθηκε «Βατερλό» αφού σύμφωνα με τους περιπτερούχους καπνικών προϊόντων, εκτοξεύτηκε το λαθρεμπόριο με αποτέλεσμα πάνω από το 50% των τσιγάρων να διακινούνται εκτός φορολογίας! Με τέτοια αποτελέσματα μάλλον είναι κακή συμβουλή κάθε περεταίρω αύξηση των φόρων.

 

 

Ειδικά για τα καύσιμα θα λέγαμε ότι οποιαδήποτε αύξηση φόρων θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σήμερα η χώρα μας, ενώ περνάει βαθύτατη οικονομική κρίση, με τεράστια πτώση των εισοδημάτων και ραγδαία διόγκωση των απλήρωτων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει ήδη από τους υψηλότερους ΕΦΚ στα καύσιμα, στην ΕΕ.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα δελτία τιμών και φορολογίας καυσίμων της ΕΕ της 23ης Μαρτίου 2015  η θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας στις 28 χώρες της ΕΕ είναι:

  • 4 θέση στον ΕΦΚ

  • 7η  θέση στον ΦΠΑ

  • 5η  θέση στην τιμή της αμόλυβδης – 95

  • 12η θέση στο πετρέλαιο θέρμανσης

  • 9η θέση στο πετρέλαιο θέρμανσης

 

Σημειώνουμε δε ότι, με βάση το Εβδομαδιαίο Δελτίο Επισκόπηση Τιμών Καυσίμων της 23ης Μαρτίου 2015 της Γ/Δ Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου  Οικονομίας, οι φόροι και τα τέλη στην αμόλυβδη-95 αντιστοιχούσαν στο 63,8% της τελικής τιμής και κυμαίνονταν στο 1 ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση, μια αύξησης του φόρου στα καύσιμα, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τόσο τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τα καύσιμα. Θα έχει δε ως συνέπεια και την αύξηση τιμών σε πολλά προϊόντα.

 

Αυτά είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να σκέφτονται οι αρμόδιοι πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε αύξηση φόρων.