Σχόλιο. Ποια δίωξη της φοροδιαφυγής;

Οι μικρομεσαίοι έχουν πικρή πείρα από τις εξορμήσεις των ελεγκτικών οργάνων κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής που καταλήγει πάντα στους ίδιους

Το πολιτικό μοτίβο περί δίωξης της φοροδιαφυγής και ιδίως της μεγάλης, ώστε να ελαφρυνθούν οι φόροι των μικρομεσαίων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι οποίοι «πληρώνουν το μάρμαρο», είναι μια παλιά ιστορία υποσχέσεων και αναιρέσεων.

 

Αν τελικά γίνει ένας απολογισμός των τελευταίων δεκαετιών, αυτής της «δίωξης», θα δούμε έκπληκτοι ότι η κατάληξη είναι πάντα η ίδια: την πληρώνουν οι μικροί δηλαδή, οι ίδιοι που πληρώνουν και τους κανονικούς φόρους! Και αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βρουν φοροδιαφυγή σε αυτούς που δεν φοροδιαφεύγουν, εφευρίσκουν τρόπους να τους ονομάσουν φοροφυγάδες έμμεσα κι έτσι τους βάζουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο, φόρο αλληλεγγύης, χαράτσι επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ή μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν τη συμμετοχή στο κόστος υγείας κλπ.

 

Δεν υπήρξε κυβέρνηση και κόμμα με πορεία προς την κυβέρνηση, που να μην υποσχέθηκε μείωση της σκληρής φορολογίας των νομίμως φορολογουμένων με την γνωστή πλέον σε όλους «πάταξη της φοροδιαφυγής»! Τάζουν μάλιστα και αυξήσεις, αναπτυξιακές πολιτικές, απασχόληση, όλα αυτά με την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής! Όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση, επιστρέφουν στα συνήθη υποζύγια και τους φορτώνουν όλα όσα έταζαν ότι θα αποσπάσουν από τη μεγάλη φοροδιαφυγή!

 

Και τώρα λοιπόν, αυτή η πολιτική υπόσχεση που έχει επαναληφθεί άπειρες φορές στο παρελθόν, μόνο  για το θεαθήναι, επανέρχεται σαν υπηρεσιακή υπόσχεση από Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνας Σαββαϊδου. Πρόκειται για τον φορολογικό έλεγχο των στοιχείων μεγάλων εισοδημάτων και κατεχόντων μεγάλο πλούτο για την άντληση φόρων. Κοινώς των γνωστών «εχόντων και κατεχόντων» που δήθεν πάντα θα πλήρωναν και ποτέ δεν πλήρωσαν! Έτσι ακριβώς όπως ξεκίνησε κάθε πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και κατέληξε στα ίδια, για να μη θυμίσουμε την αρχική φιλοσοφία του ΦΑΠ που κατέληξε στον εξαμβλωματικό ΕΝΦΙΑ!

 

Οι μικρομεσαίοι έχουν πικρή πείρα από τις εξορμήσεις των ελεγκτικών οργάνων κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής που καταλήγει πάντα στους ίδιους. Οι φοροαπαλλαγές, νόμιμες και νομιμοφανείς, οι «φορολογικοί παράδεισοι», το μεγάλο λαθρεμπόριο και παραεμπόριο, οι λίστες Λαγκάρντ και εξαγωγής κεφαλαίων τεράστιων ποσών, οι Οφσόρ με τα δεκάδες δισεκατομμύρια, τα τεράστια ποσά που βγαίνουν με αξιόλογη ευκολία και ποτέ δεν επιστρέφουν για να φορολογηθούν αλλά επιστρέφουν για να επενδυθούν, ως «ξένα»(!), με νέα τεράστια κέρδη και επιδοτήσεις κινήτρων, ούτε που εμφανίζονται στο κάδρο του πραγματικού ελέγχου των υπηρεσιών.

 

Αποτελεί δε πρόκληση, η τελευταία προώθηση από την κυβέρνηση μιας χαριστικής διάταξης προς φοροφυγάδες που έβγαλαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό στην περίοδο της κρίσης, όταν όλοι εμείς πληρώναμε τα σπασμένα τους, με παροχή κινήτρων για να τα επιστρέψουν. Χώρια που παρουσιάζεται προκλητικά ότι θα συμβάλλει στην ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους εμάς!

 

 Ενώ για τους νομίμους ισχύουν σκληροί φόροι, για τους μεγαλο-φοροφυγάδες του εξωτερικού, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση στους φορολογικούς ελέγχους, στο πόθεν έσχες αλλά και στη φορολόγηση εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει για επενδύσεις, φορολόγηση του κεφαλαίου με συντελεστή μόνο   7,5% ή χωρίς επένδυση, εφάπαξ φόρο 15%! Να θυμίσουμε ότι στους νόμιμους ο συντελεστής για τα υψηλά εισοδήματα είναι 42% χωρίς να μιλάμε για τις προσαυξήσεις και πρόστιμα που φορτώνουν σε απόπειρα φοροδιαφυγής.
 

Πάλι δηλαδή αμνηστία, πάλι για να πιαστεί η μεγάλη φοροδιαφυγή και πάλι για το καλό μας, δηλαδή να πληρώσουμε εμείς τους φόρους από τους οποίους θα απαλλαγούν αυτοί, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία της «επένδυσης» και μετά «έχει ο θεός» για επανάληψη του ίδιου σεναρίου!

 

Δυστυχώς, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, το σενάριο αυτό εφαρμόζεται πάντα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και προεκλογικών κομματικών διακηρύξεων.

 

ΣΒ