tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Υπάρχει πολιτική βούληση πάταξης της φοροδιαφυγής;

Η νομοθεσία ποτέ δεν έλειπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό που πάντα έλλειπε ήταν η πολιτική βούληση

Η φοροδιαφυγή οργιάζει και κάθε φορά που ο νομίμως φορολογούμενος είναι έτοιμος να εξεγερθεί,  οι κυβερνήσεις βγάζουν στη δημοσιότητα κράχτες δίωξης της φοροδιαφυγής, είτε με πρόστιμα που δεν εισπράττονται, είτε με αποκαλύψεις μεγάλων φοροκλεπτών, για να καθησυχάζουν τους αγανακτισμένους και απελπισμένους από την φορομπηχτική πολιτική, μέχρι την επόμενη φορά!

 

Η συνήθης δικαιολογία των κυβερνήσεων, για την μη αποτελεσματική δίωξη και τη μη είσπραξη όσων ποσών προανήγγειλαν, απαλλάσσοντας απο ισόποσους φόρους τα μόνιμα υποζύγια της φορολογίας, ήταν πάντα ότι «δεν υπάρχει προσωπικό για να ελέγξει»! Αν μάλιστα οι υποθέσεις είναι περίπλοκες, ανεβάζουν την «ποιότητα» των δικαιολογιών λέοντας ότι «δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό»!

 

Βέβαια όλοι συμπληρώνουν ότι, «τώρα» η κυβέρνηση λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλάβει τους φοροφυγάδες! Και για να το αποδείξει μπλοκάρει κάποιους λογαρισμύς, κλείνει στη φυλακή ή το κρατητήριο μερικές μέρες ή ώρες κάποιους μεγαλοσχήμονες, οι οποίοι όμως καταβάλουν μια μικρή δόση και άντε πάλι από την αρχή. Θα περάσουν χρόνια και πολλές κυβερνήσεις μέχρι να ξανασυλληφθούν και να «αποκαλυφθεί» ότι «οι προηγούμενοι» τους άφησαν να οργιάζουν ανενόχλητα!

 

Το σίριαλ έχει πολλές συνέχειες με τελευταίο τις διακηρύξεις της σημερινής δικομματικής κυβέρνησης ότι «αυτή τη φορά» δεν θα ξεφύγουν οι φοροφυγάδες και όσοι έβγαλαν έξω αφορολόγητο χρήμα. Στην ουσία όμως τόσο αυτή η διαβεβαίωση όσο και η νέα νομοθεσία που προωθήθηκε είναι «μια από τα ίδια», με τις προηγούμενες. Επί της ουσίας ουδέν.

 

Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί  τόσους μήνες «επί της ουσίας ουδέν», θα πρέπει να δεχτεί τον ίδιο καταιγισμό δικαιολογιών όπως των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι «δεν υπάρχει προσωπικό».

 

Όσο για τη νομοθεσία, θα πούμε ότι ποτέ δεν έλειπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό που πάντα έλλειπε ήταν η πολιτική βούληση. Αυτή ήταν πάντα η αιτία και η νέα κυβέρνηση πάει να διολισθήσει στα ίδια χνάρια των προηγούμενων. Ως πότε όμως τα υποζύγια της φορολογίας θα ανέχονται αυτή την κοροϊδία;

 

Αφορμή για το σχόλιο αποτέλεσε ένα δημοσίευμα της Καθημερινής (17/5/2015) με τίτλο: «Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς προειδοποιούν με επιστολή», με το οποίο γίνεται γνωστό ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς που ασχολούνται με μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, κυρίως με τον έλεγχο μεγαλοκαταθετών και εμβασμάτων, θα ενημερώσουν σχετικά με επιστολή τους τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα καθώς και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ότι κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από φοροδιαφυγή, λόγω έλλειψης προσωπικού σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

 

Όπως αναφέρεται, μόλις 20 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών για τον έλεγχο των κρίσιμων και δύσκολων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

 

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, «τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για τεράστιο όγκο δεδομένων και μάλιστα σημειώνουν ότι στις λίστες υπάρχουν περίπου 25.000 μεγάλες υποθέσεις με «κρυφά» εισοδήματα που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ.

Η συνένωση των λιστών εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι θα φέρει στην επιφάνεια σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν μεμονωμένα.

Συγκεκριμένα, οι λίστες φοροδιαφυγής περιλαμβάνουν:

1. Τα 65 cd με όλες τις κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από το 2000 μέχρι και το 2012 που έστειλαν οι τράπεζες.

2. Τα εμβάσματα του εξωτερικού. Ελέγχονται περίπου 17.000 φορολογούμενοι με αδικαιολόγητες καταθέσεις. Το 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 538 υποθέσεις εμβασμάτων, με τα ποσά των φόρων και προστίμων που καταλογίστηκαν να φθάνουν 174,45 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 35,49 εκατ. ευρώ.

3. Τη λίστα Λαγκάρντ. Από τους 2.062 λογαριασμούς της λίστας έχουν ταυτοποιηθεί 1.740 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

4. Τη λίστα offshore εταιρειών στην οποία υπάρχουν 2.000 υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο έχουν στην κατοχή τους ακίνητα.

5. Τα ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο. Πριν από μερικά χρόνια, οι βρετανικές αρχές απέστειλαν στον τότε γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη μια λίστα με 400 ονοματεπώνυμα Ελλήνων που αγόρασαν ή πούλησαν ή διατηρούν ακίνητα στο Λονδίνο, ενώ υπάρχουν και διευθύνσεις και πλήρη στοιχεία για το είδος, την επιφάνεια και τη χρήση τους». 

 

Σ.Β.