tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο.Η απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τα επιμελητήρια

Η κυβέρνηση, εφόσον θέλει απλοποίηση και έλεγχο σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει, αντί να αποδυναμώνει, να ενισχύει τον ρόλο των επιμελητηρίων

Στο www.eea.gr  δημοσιεύτηκε η είδηση για την «Απλοποίηση στην ίδρυση επιχειρήσεων». Το νομοσχέδιο αυτό έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τον όρο βέβαια ότι δεν θα αποτελέσει, για επιτηδείους, ένα ακόμη άρμα παραπλάνησης αρχών και καταναλωτών. Απλοποίηση δεν μπορεί να σημαίνει και ασυδοσία.

Η απλοποίηση των διαδικασιών ήταν ζητούμενο από πολλά χρόνια για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από την ατελείωτη γραφειοκρατία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το βήμα δεν θα τους διαψεύσει και η ηλεκτρονική αδειοδότηση δεν θα κρύβει ατελείωτες ώρες συλλογής και παράθεσης δικαιολογητικών.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι παρακάτω ρυθμίσεις, όπως τις παρέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης:

– Για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, ο οποίος αναλαμβάνει και την ευθύνη της ορθότητας όσων δηλώνει. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν μόνο τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

– Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων δεν θα γίνονται στο στάδιο της έκδοσης άδειας λειτουργίας αλλά κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

– Οι έλεγχοι θα διενεργούνται από πιστοποιημένους φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και η κεντρική διοίκηση θα έχει την ευθύνη του ελέγχου των ελεγκτών.

Οι καλές προθέσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες. Όμως αυτό δεν είναι αποτρεπτικό μέσο για λάθη και επιτήδειους. Το θέμα είναι κατά πόσο θα διασφαλίζεται τελικά ο καταναλωτής και ο επιχειρηματικός κόσμος από εταιρείες – «μαϊμού» και από αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν μάλιστα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εκχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, τότε τα ερωτηματικά και οι φόβοι αυξάνονται. Δεν γινόμαστε μάντεις κακών πριν ακόμη δούμε την πράξη. Πρέπει όμως να θέτουμε από τώρα τα ερωτηματικά για να μη βρεθούμε, για άλλη μια φορά στη χώρα μας, προ εκπλήξεων.

Ο ρόλος των επιμελητηρίων

Η απλοποίηση της αδειοδότησης στην πράξη θα έπρεπε να αυξήσει τον ρόλο των επιμελητηρίων και να τα αναπροσανατολίσει από την γραφειοκρατική λειτουργία στην ελεγκτική. Αντί αναθέσεις των ελέγχων σε ιδιωτικές εταιρείες από το κράτος, τα επιμελητήρια είναι η καλύτερη λύση να αναλάβουν τους ελέγχους, δεδομένου της εμπειρίας που έχουν αλλά και της άμεσης σχέσης με την αγορά.

Αντ’ αυτού, εκτός της κυβερνητικής πρόθεσης μετάθεσης των εργασιών των Υπηρεσιών μιας Στάσης του ΓΕΜΗ σε εκτός επιμελητηρίων φορείς, εξακολουθεί να ισχύει η νομοθεσία για την μη υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1.1.2015!

Στην πράξη δηλαδή μαζί με την απλοποίηση της αδειοδότησης και των ελέγχων αφαιρείται και ένα ελάχιστο εργαλείο υποχρεωτικής παρουσίας των επιχειρήσεων σε δημόσιο φορέα, όπως τα επιμελητήρια με την υποχρεωτική εγγραφή. Απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας με την ηλετρονικοποίηση και τις «άυλες» διαδικασίες αδειοδότησης όμως, δεν μπορεί να σημαίνει απελευθέρωση από έναν ελάχιστο φυσικό έλεγχο.

Από την άποψη αυτή, και εφόσον η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την απλοποίηση με παράλληλο έλεγχο σε υψηλό και αξιόπιστο επίπεδο θα πρέπει, αντί να αποδυναμώνει, να ενισχύει τον ρόλο των επιμελητηρίων.

 

Παραθέτουμε όλο το σχέδιο νόμου όπως το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Σ.Β.